Mainos
Mainos

Venezuelan oppositio siirsi edustajistoa vastustavan mielenosoituksen huomiselle

Venezuelassa oppositio on siirtänyt edustajistoa vastustavan mielenosoituksen keskiviikolta torstaille. Asiasta ilmoitti Twitterissä opposition edustaja, jonka mukaan mielenosoitus järjestetään samana päivänä kuin kiistanalaisen edustajiston on määrä aloittaa. Viime sunnuntain äänestyksessä valittiin edustajisto muuttamaan perustuslakia.  

Uutistoimisto AFP:n mukaan edustajiston on odotettu aloittavan tänään. Hallitus ei ole ilmoittanut tarkkaa aloituspäivämäärää.

Oppositio pitää lakimuutosta presidentti Nicolas Maduron keinona vahvistaa asemaansa.

Edustuston kokoonpanosta äänestettiin sunnuntaina. Oppositio boikotoi vaaleja, ja edustusto täyttyikin Maduron tukijoista. Tiistaina vahvistettiin, että edustajistoon on valittu myös Maduron poika Nicolas Ernesto Maduro Guerra. Hän tekee edustajistossa seuraa muun muassa äitipuolelleen, presidentti Maduron vaimolle, Cilia Floresille.

AFP:n mukaan edustajistolla on myös valta hajottaa kongressi.

Maduron hallinnon mukaan uurnilla kävi sunnuntaina 40 prosenttia äänestäjistä, opposition mukaan reilu kymmenen prosenttia.

Maduro on syyttänyt mielenosoituksista Yhdysvaltoja

Maduro on vakuuttanut, että perustuslain muuttaminen lopettaa Venezuelan taloudellisen ja poliittisen kriisin. Hän on syyttänyt mielenosoituksista Yhdysvaltoja, joka vasemmistolaisen Maduron mukaan toimii yhteistyössä Venezuelan opposition kanssa.

Yhdysvallat onkin kritisoinut voimakkaasti Maduron aikeita muuttaa perustuslakia. Yhdysvallat on asettanut Venezuelaa vastaan pakotteita ja käskenyt Venezuelassa olevien amerikkalaisdiplomaattien perheitä lähtemään maasta.

Viimeksi maanantaina Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti uusista pakotteista, jotka kohdistuvat suoraan Venezuelan presidenttiin. Luonteeltaan ne ovat kuitenkin lähinnä symbolisia ja muun muassa jäädyttävät kaikki Maduron mahdolliset Yhdysvaltain-varat.

– En tottele imperialistisia käskyjä. En tottele vieraita hallituksia. Olen vapaa presidentti, Maduro kommentoi Yhdysvaltojen toimia.

Hallitusta vastustavat mielenosoitukset ja levottomuudet ovat jatkuneet jo kuukausia, ja niissä on kuollut reilusti yli sata ihmistä.


Trump pitää Maduroa vastuussa pidätettyjen oppositiojohtajien turvallisuudesta

Venezuelan tiedustelupalvelu pidätti varhain tiistaina kaksi oppositiojohtajaa, joista kumpikin oli jo ennestään kotiarestissa. Venezuelan korkeimman oikeuden mukaan Leopoldo Lopez ja Antonio Ledezma pidätettiin, koska tiedusteluviranomaiset uskoivat miesten suunnittelevan pakoa. Lisäksi oikeus toteaa miesten rikkoneen kotiarestin ehtoja poliittisella kampanjoinnilla ja antamalla lausuntoja medialle.

Lopez ja Ledezma olivat kehottaneet ihmisiä boikotoimaan viime sunnuntain äänestystä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tapahtumia sanomalla pitävänsä Maduroa henkilökohtaisesti vastuussa pidätettyjen oppositiojohtajien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Trumpin mukaan pidätetyt oppositiojohtajat ovat poliittisia vankeja, joita Venezuelan hallitus pitää laittomasti vankina.

Trump myös toisti Valkoisen talon tiedotteessa Yhdysvaltain vaatimuksen kaikkien poliittisten vankien vapauttamisesta Venezuelassa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme