Mainos
Mainos

Venezuelassa on äänestetty väkivaltaisuuksien varjossa

Väkivaltaisuudet ovat varjostaneet Venezuelan kiistanalaista äänestystä tänään. Äänestyksellä maahan valitaan edustajisto, jonka on määrä muuttaa maan perustuslakia.

Oppositio vastustaa voimakkaasti perustuslain muuttamista ja pitää sitä vain Venezuelan epäsuositun presidentin Nicolas Maduron keinona vahvistaa omaa asemaansa.

Cumanan kaupungissa 30-vuotias oppositiopoliitikko Ricardo Campos ammuttiin kuoliaaksi mielenosoituksen yhteydessä. Tapauksen yksityiskohdat ovat vielä epäselvät. Campos oli pääoppositiopuolueen nuorisojärjestön paikallisjohtaja.

Sunnuntain vastaisena yönä puolestaan asemiehet murtautuivat edustajistoon ehdolla olleen lakimies Jose Felix Pinedan kotiin Ciudad Bolivarissa ja surmasivat hänet.

Maan pääkaupungissa Caracasissa on ollut äänestyspäivänä rajuja mielenosoituksia. Sotilaat ovat ampuneet kumiluoteja ja suihkuttaneet kyynelkaasua teitä tukkineita mielenosoittajia päin.

– Olemme täällä vastarintana vastustamassa tätä prosessia, joka tapahtuu tänään perustuslakia vastaan. Kansa ei luovu kaduista ennen tuin tämä kamala hallitus lähtee, 54-vuotias mielenosoittaja Carlos Zambrano sanoi.

Venezuelassa hallitusta vastustavat mielenosoitukset ja levottomuudet ovat jatkuneet jo kuukausia, ja niissä on kuollut yli sata ihmistä.

Äänestyksellä paljon vastustajia

Maduro oli sunnuntaiaamuna kiistanalaisen äänestyksen ensimmäinen äänestäjä. Hän äänesti yhdessä vaimonsa Cilia Floresin kanssa, joka on ehdolla uuteen edustajistoon.

– Olen maan ensimmäinen äänestäjä. Pyydän Jumalalta siunausta, jotta ihmiset voivat vapaasti ilmaista demokraattista äänioikeuttaan, Maduro sanoi valtiolliselle tv:lle.

Oppositio on kehottanut boikotoimaan äänestystä. Kyselyn mukaan 70 prosenttia venezuelalaisista vastustaa uuden edustajiston valitsemista ja 80 prosenttia on tyytymättömiä Maduroon.

Kymmenettuhannet venezuelalaiset ovat paenneet maan levottomuuksia Kolumbiaan ja Panamaan, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy sunnuntain äänestyksen tulosta.

Yhdysvallat, Euroopan unioni ja monet Latinalaisen Amerikan maat kuten Brasilia ja Meksiko ovat ilmoittaneet vastustavansa äänestystä. Niiden mukaan se tuhoaisi Venezuelan demokratian.

Maduro on vakuuttanut, että perustuslain muuttaminen lopettaa Venezuelan taloudellisen ja poliittisen kriisin. Hän on syyttänyt mielenosoituksista Yhdysvaltoja, joka vasemmistolaisen Maduron mukaan toimii yhteistyössä Venezuelan opposition kanssa.

Yhdysvallat on asettanut maata vastaan pakotteita ja käskenyt Venezuelassa olevien amerikkalaisdiplomaattien perheitä lähtemään maasta. Monet kansainväliset lentoyhtiöt ovat myös lopettaneet lennot Venezuelaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme