Mainos
Mainos

Veriskandaali kuohuttaa Ruotsia

Sadat ruotsalaiset ovat saaneet mahdollisesti saastuneesta verestä valmistettua lääkevalmistetta.

Marraskuussa markkinoilta poisvedetyssä englantilaisessa lääkevalmisteessa on mahdollisesti käytetty Creutzfeldt-Jakobin tautiin sairastuneen luovuttajan verta. Lääkevalmistetta käytetään keuhkosairauksien taudinmääritykseen. EU:n asiantuntijaryhmän mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että sairaus tarttuisi veren tai verivalmisteen kautta.

Tieto siitä, että Amersham-yhtiön lääkevalmisteeseen käytetyn veren luovuttaja oli sairastanut Creutzfeldt-Jacobin taudin uutta muotoa, tuli Ruotsissa ilmi marraskuussa. Tuolloin kaikki lääke-erät tarkastettiin ja osa lähetyksistä vedettiin välittömästi pois markkinoilta. Ruotsin lääkelaitoksen mukaan lääkettä oli jo käytetty Ruotsissa 149 ampullia. Kukaan ei kuitenkaan tiedä tarkasti, kuinka moni ruotsalainen on saanut valmistetta, koska kutakin ampullia voidaan käyttää kahdelle tai kolmellekin potilaalle. Ruotsin lääkelaitoksen mukaan lääkäreiden vastuulla on päättää, kerrotaanko potilaille mahdollisesta riskistä vai ei.
(STT-TT)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme