Mainos
Mainos

Vesi saartanut satoja ihmisiä USA:n tulva-alueilla

Pelastustyöt jatkuvat Katrina-myrskyn koettelemissa osavaltioissa Yhdysvalloissa. Kuolleiden määrä on noussut kymmeniin. Lähes koko New Orleansin kaupunki on veden vallassa.

Hirmumyrsky Katrinan jäljiltä on paljastunut laajaa tuhoa kolmessa Yhdysvaltojen eteläosan osavaltiossa. Ainakin 68 ihmistä on saanut surmansa ja kuolonuhrien määrän pelätään nousevan yhä.

Kuvernööri Haley Barbour sanoi pelkäävänsä, että yli 80 ihmistä on kuollut pelkästään Harrisonin piirikunnassa Mississippin osavaltiossa.

New Orleansin kaupungista oli tiistaina veden vallassa ainakin 80 prosenttia. Lisää vettä pelätään tulvivan kaupunkiin, koska New Orleansin pohjoispuolella olevan Pontchartrainin järven suojavallin kerrottiin murtuneen muutamin kohdin. Järvi sijaitsee korkeammalla kuin kaupunki, ja veden pinta nousee jatkuvasti.

Tiedot tuhoista ovat edelleen hajanaisia.

Satoja ihmisiä siirrettiin turvaan veden saartamista rakennuksista Louisianan, Mississippin ja Alabaman osavaltioissa.

New Orleansin kaupungissa kuului avunhuutoja läpi tiistain vastaisen yön, kertoi CNN. Pelastuspalvelut joutuivat keskeyttämään yrityksensä pimeän tultua maanantai-iltana, jolloin talojen katoilla oli yhä ihmisiä.

CNN:n mukaan Katrina on vaatinut pelkästään yhdessä piirikunnassa Mississippissä viitisenkymmentä kuolonuhria. Vakavaa tuhoa on syntynyt esimerkiksi Biloxin kasinokaupungin ympäristössä.

Eräs mies kertoi WKRG-televisiokanavan lähetyksessä Biloxissa, että myrsky oli vienyt hänen vaimonsa, vaikka hän yritti pitää vaimoa kädestä.

-Pidin häntä kädestä niin lujasti kuin jaksoin, mies kertoi. Hän sanoi "Et pysty pitämään minua". Hän pyysi minua huolehtimaan lapsista ja lastenlapsista.

New Orleansin pormestari Ray Nagin sanoi ruumiita ajelehtineen myös New Orleansissa veden pinnalla.

Kymmeniätuhansia majoitettu

Yhdysvaltojen liittovaltion hätäapuvirasto on valmistautunut majoittamaan useita kymmeniätuhansia myrskyn uhreja useiksi kuukausiksi, kertoi viraston johtaja Michael Brown.

Yhdysvaltojen Punainen Risti kertoi majoittaneensa 75000 ihmistä noin 240 suojapaikkaan eri puolilla myrskyaluetta. -Uskomme määrän kasvavan, kun ihmiset jotka eivät voi palata kotiin, etsivät paikkaa mihin mennä, sanoi järjestön puheenjohtaja Marty Evans.

Sähköt ovat olleet poikki noin 1,3 miljoonalta taloudelta Louisianassa, Mississippissä ja Alabamassa. Myrskyn tuhojen arvioidaan olevan 26 miljardia dollaria eli ennätysmäisen paljon.

Katrina laantui trooppiseksi myrskyksi edetessään sisämaahan. Myrsky toi runsaasti sateita Mississippiin ja Alabamaan, ja tuulen nopeus oli vielä 26 kilometriä sekunnissa. Myrskyn läpimitta on 330 kilometriä.

Katrinan reitin arveltiin kulkevan Tennesseen ja Kentuckyn halki Ohioon ja sitten New Yorkin länsipuolitse Kanadaan.

Suomalaistyöntekijät kunnossa

Suomalaisyritysten työntekijät hirmumyrskyn tuhoalueella Yhdysvalloissa ovat kunnossa, kerrotaan Wärtsilästä, Koneesta ja Metsosta.

Konepajayhtiö Wärtsilällä on New Orleansissa huoltoyhtiö, jossa työskentelee 25 ihmistä. Viestintäjohtaja Eeva Kainulaisen mukaan työntekijät evakuoitiin turvaan ennen Katrina-myrskyn tuloa eikä heillä ole mitään hätää.

-Vuokratun toimistorakennuksen kunnosta ja työntekijöiden omien asuntojen kunnosta ei ole vielä tietoa, koska kaupunkiin ei ole vielä menemistä, Kainulainen kertoi.

Hissiyhtiö Koneella on myrskyalueella huoltotoimintaa, eikä mitään vahinkoja ole sattunut, kertoi tiedottaja Heli Aalto. Varsinaiset toimipisteet Koneella on Molinessa Illinois'ssa ja McKinnyssä Teksasissa, jotka eivät ole myrskyaluetta.

Konepajayhtiö Metsolla on huoltokeskus Columbuksessa Mississippissä ja huoltopiste Florencessa Alabamassa. Niissä on yhteensä noin 140 työntekijää.

-Molemmat ovat hirmumyrskyn ennustetulla reitillä, mutta toistaiseksi kaikki on siellä hyvin, viestintäpäällikkö Jaana Lappalainen kertoi.

Konsulaatti: Myrskyalueella ainakin kolme suomalaista

Suomen New Yorkin -pääkonsulaatin mukaan hirmumyrskyalueella on ainakin kolme suomalaista. New Orleansissa olleet kaksi suomalaismatkailijaa voivat hyvin ja pyrkivät lähtemään pois kaupungista. Lisäksi Alabamassa on yksi suomalainen, jota pääkonsulaatin henkilöstö ei ole tavoittanut.

- En sitä ihmettele, koska siellä on puhelinlinjat poikki ja sähköt pois, kertoi varakonsuli Seija Haarala tiistai-iltana Suomen aikaa.

Haaralan mukaan pääkonsulaatti ei lähde paikalle etsimään suomalaisia vaan jatkaa heidän tavoittelemistaan puhelimitse.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan New Orleansissa on lisäksi Helsingistä kotoisin oleva 20-vuotias Shashank Vij, jonka äiti on suomalainen ja isä intialainen. Mies ilmoittautui sähköpostitse Helsingin Sanomille tiistain vastaisena yönä.

Shashank Vij kertoi olleensa sunnuntaista lähtien evakossa ja turvassa yksityisessä sairaalassa.

- Kaupunki tulvii todella pahasti tällä hetkellä, kuulin juuri uutisista että kaupungin itäosassa on 15 metrin syvyiset tulvat tällä hetkellä, Vij kirjoitti lehdelle.

- Pois ei varmaankaan ole mahdollista päästä, vaikka sää sallisikin, kun tulvia on joka paikassa ja valtatiet on suljettu. Mutta tilanne ei ole ollenkaan huono, sillä meillä riittää ruokaa moneksi viikoksi ja vettäkin on riittävästi. Hanat eivät muuten toimi eivätkä kännykätkään.

(STT-AFP-Reuters)

Hirmumyrsky Katrina aiheutti tuhoa neljän osavaltion alueella.

(Kymmenen uutiset 30.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme