Mainos

Vesi suuri huolenaihe Lähi-idässä

Israelin ja palestiinalaisten valmistautuessa rauhansopimuksen loppuvaiheen neuvotteluihin on kysymys Lähi-idän vesivaroista nousemassa jälleen esille.

Yksi palestiinalaisten suurimmista huolenaiheista neuvotteluissa on vesivarojen jakaminen heidän ja israelilaisten kesken. Nykyisellään Israel käyttää nimittäin neljä kertaa enemmän vettä henkilöä kohden kuin palestiinalaiset.

Lähi-itää vaivannut kuivuus on kuivattanut pohjavesikerrokset lähes kokonaan ja vähentänyt pintavesivaroja. Kuivuuden lisäksi mm. Israelin maatalous ja sen kastelu ovat pilanneet esimerkiksi Gazan alueen vesivaroja niin, ettei niitä voi enää käyttää edes maanviljelyyn.

Länsirannan maatalous on kärsinyt voimakkaasti kuivuuden vuoksi, minkä vuoksi palestiinalaiset ovat joutuneet yhä riippuvaisemmiksi ulkopuolisesta kuten EU:n avusta. Tänä vuonna satomenetykset ovat arviolta 200 miljoonaa dollaria.

Vesikysymyksen on määrä tulla esille Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen loppuvaiheessa, jonka uskotaan alkavan muutaman kuukauden sisällä. Kysymys on kuitenkin niin monimutkainen, että sen pelätään jäävän muiden asioiden jalkoihin. Loppuvaiheessa on nimittäin sovittava myös mm. Jerusalemin kohtalosta ja juutalaisten siirtokuntien asemasta Gazassa ja Länsirannalla.

Jäävuoria Välimerelle

Israelilaiset ovat esittäneet ratkaisuksi mm. sitä, että vesimääriä lisättäisiin esimerkiksi hinaamalla jäävuoria Arktiselta alueelta Välimerelle. Esillä on ollut myös ratkaisuja meriveden puhdistamiseksi suolasta.

Kaikki Israelin ehdotukset ovat kalliita ja ne johtavat pohtimaan sitä, kuka kaiken maksaa. Tässä yhteydessä katseet kääntyvät luonnollisesti Yhdysvaltoihin, joka on tunnetusti Israelin liittolainen. Kongressi on kuitenkin viime aikoina kiristänyt rahahanojaan Valkoisen talon suurista lupauksista riippumatta.

Pohdittavaksi jää myös kysymys siitä, pitäisikö Israelin korvata palestiinalaisille takavuosien vedenkäyttönsä. Israel on käyttänyt huomattavan osan siitä vedestä, joka sijaitsee tulevan Palestiinan valtion alueella. Eräiden asiantuntijoiden mukaan Israel olisi palestiinalaisille velkaa vähintään 45 miljardia dollaria Länsirannan vesivarojen suhteettomasta käytöstä.

Vuoden 1993 Oslon sopimuksen mukaan Israelin oli määrä ohjata palestiinalaisille lähes 30 miljoonaa kuutiometriä vettä, mutta todellisuudessa määrä on jäänyt neljännekseen.
(STT-DPA)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot