Mainos
Mainos

Vessakäynneistä iso riita USA:ssa – 11 osavaltiota haastaa Obaman hallinnon oikeuteen

Yhdysvalloissa 11 osavaltiota on haastanut presidentti Barack Obaman hallinnon oikeuteen transsukupuolisten oikeuksia koskevasta määräyksestä.

Kaksi viikkoa sitten presidentti Obama antoi kouluille ja oppilaitoksille määräyksen, että oppilaiden täytyy päästä sen sukupuolen vessaan, joka sopii parhaiten heidän identiteetilleen.

Oikeusjutun takana olevat osavaltiot sanovat, että presidentti on ylittänyt oikeutensa. Niiden mukaan määräys vaarantaa lasten turvallisuuden sekä ihmisten oikeuden yksityisyyteen ylipäänsä.

Mukana kanteessa ovat Texas, Alabama, Arizona, Georgia, Louisiana, Maine, Oklahoma, Tennessee, Utah, Länsi-Virginia ja Wisconsin. Osavaltioista yhdeksän on republikaanijohtoisia.

Obaman määräys liittyy Yhdysvaltojen valtion ja Pohjois-Carolinan osavaltion väliseen kiistaan niin sanotusta vessalaista. Pohjois-Carolina hyväksyi hiljattain lain, jonka mukaan transsukupuolisten tulee käyttää syntymätodistukseensa kirjatun sukupuolen mukaisia wc- ja suihkutiloja.

Vastustajat syyttävät lain syrjivän transsukupuolisia, kun taas puolustajat uskovat sen suojelevan pikkutyttöjä ja naisia seksuaaliselta häirinnältä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme