Mainos
Mainos

Viattomat pois vankiloista: 90 murhatuomiota tutkitaan New Yorkissa

Syyttäjä aloittaa historiallisen urakan, jonka uskotaan mullistavan sekä poliisin että oikeuslaitoksen työtapoja.

New Yorkin Brooklynin kuntaan eli Kings Countyyn tammikuussa valittu uusi syyttäjä Kenneth P. Thompson on ottanut harteilleen ennennäkemättömän urakan. Thompsonin kunnianhimoinen tavoite on käydä läpi yhteensä reilut 90 murhatutkintaa 80- ja 90-luvulta ja vapauttaa kaikki väärin perustein tuomitut vangit.

Thompsonin virasto on viimeisen kolmen kuukauden aikana antanut vapautusmääräykset jo 10 henkilölle. Tutkittavista tapauksista jopa 57 tuomiota liittyy yhteen ja samaan mieheen - kovamaineiseen New Yorkin poliisilaitoksen etsivään, Louis Scarcellaan.

Silminnäkijöitä painostettiin, epäiltyjä uhkailtiin

Louis Scarcellaa pidettiin vuosikymmeniä sitten yhtenä New Yorkin poliisilaitoksen arvostetuimmista tutkijoista. Scarcella siivosi nopeasti Brooklynin katuja rikollisista aikana, jolloin kaupungin murhatilastot olivat huipussaan. Palkitun etsivän toimia ei kyseenalaistettu silloinkaan, kun Scarcellan murhatutkimusten silminnäkijänä esiintyi kerta toisensa jälkeen yksi ja sama mies.

Brooklynin pelätyimmällä etsivällä oli myös tapana uhkailla ja painostaa epäiltyjä siten, että tunnustus oli miltei ainoa vaihtoehto. Mikäli tunnustusta ei tullut, Scarcellan väitetään keksineen sen itse: NYPD:lla ei tuolloin ollut tapana nauhoittaa poliisikuulusteluja.

Scarcellan sanotaan myös manipuloineen silminnäkijöitä: etsivä saattoi kertoa silminnäkijälle, kenet tämän tulisi tunnistusrivistä valita.

Brooklynin syyttäjänvirasto alkoi tutkia Scarcellan toimia omaisten painostuksesta vasta muutama vuosi sitten ja Thompsonin myötä vauhti kiihtyi. Scarcellan metodeja on sittemmin kyseenalaistanut myös New Yorkin poliisilaitos.

Scarcella itse ei halunnut kommentoida tilannetta MTV Uutisille, mutta poliisilaitoksen kollegat kertovat etsivän olleen ‘työtään rakastanut mies, joka teki paljon huonoja päätöksiä’. Niitä päätöksiä NYPD:n kollegat uskovat Scarcellan tehneen nimenomaan paineen alla: murhatilastot olivat huipussaan, poliisin oli pakko tehdä tulosta ja pitää pormestari tyytyväisenä. Yhdellä poliisietsivällä saattoi tuolloin olla samanaikaisesti jopa 12 murhaa tutkittavanaan.

Viaton 22 vuotta vankilassa äitinsä murhasta

Laajaa huomiota on tänä keväänä herättänyt muun muassa 39-vuotiaan TonyYarbough’n tapaus. Helmikuun alussa vapautunut Yarbough ehti viettää telkien takana syyttömänä yli 21 vuotta oman äitinsä, 12-vuotiaan sisarensa sekä tämän ystävän murhasta.

Vasta 18-vuotias Yarbough löysi ruumiit kotoaan Brooklynista aamuyöllä 1992. Järkyttynyt poika soitti poliisit ja päätyi asemalle antamaan lausuntoa.

Tilanne sai yllättävän käänteen, kun niin ikään surmapaikalle saapunut ystävä, tapahtumahetkellä 15-vuotias Shariff Wilson, väitti poliisien painostuksen alla Yarbough’n olevan surmien takana. Yarbough tuomittiin valheellisen lausunnon seurauksena 75 vuodeksi vankilaan.

Läpimurto tapahtui kuitenkin 1999, kun toisaalla surmatusta uhrista löytyi samaa DNA:ta kuin Yarbough’n äidin ruumiista. Syyttäjä päätteli, että murhaaja on yhä vapaalla.

Tie vapauteen kesti kuitenkin kauan ja Yarbough pääsi vapaaksi vasta, kun Thompson kumosi tuomion.

Yarbough on vapautumisestaan saakka aktiivisesti kampanjoinut väärin perustein tuomittujen puolesta: vaikka uudelleentutkinta Brooklynissa etenee, se etenee monen mielestä liian hitaasti. Sekä vangit että heidän oikeuksiaan puolustavat järjestöt ovat vaatineet nopeita lakimuutoksia rikostutkinnan ja rangaistusjärjestelmän puhdistamiseksi.

Syyttäjä Kenneth Thompsonilla on kuitenkin edessään pitkä taival: vanhojen rikosten tutkintaa vaikeuttaa se, että DNA-näytteitä on vuosikymmenten takaisista tapauksista saatavilla vain harvoin. Lisäksi silminnäkijöiden paikallistaminen voi olla työlästä tai jopa mahdotonta.

Osa onkin jo ehtinyt vapautua ja odottavat nyt tilaisuutta puhdistaa nimensä virallisesti. Osa taas viruu yhä telkien takana - mahdollisesti vielä vuosia, ellei vuosikymmeniä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme