Mainos
Mainos

Video: Kymmenettuhannet vastustivat Puolan aborttikieltoa – kaduilla tulvi musta ihmismeri

Puolan Varsovassa kymmenettuhannet ovat osoittaneet mieltä aborttien täyskieltoa vastaan. Ainakin 22 000 ihmistä kokoontui niin sanottuun "mustaan protestiin" Varsovan keskustaan, kertoo muun muassa Spiegel-lehti.

Maan hallitsevan Laki ja oikeus -konservatiivipuolueen kansanedustajat tukevat aborttilain tiukennusta, joka kieltäisi abortit maassa kokonaan.

Mustiin vaatteisiin pukeutuneet naiset mustine lippuineen osoittivat mieltä ympäri Puolaa. Mielenilmaus näkyi myös somessa.

Aborttioikeudesta alettiin keskustella Puolan parlamentissa syyskuussa. Esillä ovat olleet kilpailevat aloitteet, joissa toisessa haluttaisiin laajentaa aborttioikeutta ja toisessa tiukentaa nykyistä oikeutta.

Jopa 100 000 laitonta aborttia vuodessa

  • Tällä hetkellä Puolassa tehdään noin 1 000 laillista aborttia vuodessa. Eri järjestöt arvioivat laittomien ja ulkomailla puolalaisille naisille tehtyjen aborttien määräksi noin 100 000.
  • Suomessa tehdään nykyään vajaat 10 000 aborttia vuodessa, mikä on väestömäärään nähden kolmannes vähemmän kuin arvioiden perusteella puolalaisille kaikkiaan.
  • Berliinissä vapaaehtoisjärjestöt järjestävät maassa puolalaisille laillisia abortteja, jotka maksavat 150–400 euroa.
  • Puolassa keskimääräinen palkka täyspäivätyöstä ennen veroja on hieman yli 1 000 euroa.
  • Puola kiristi aborttilain nykyiselleen vuonna 1993. Kirkko kampanjoi tuolloin voimakkaasti lakitiukennuksen puolesta. Ennen sosialistivallan loppua vuonna 1988 Puolassa tehtiin yli 100 000 laillista aborttia vuodessa.

Aborttien täyskielto nousi Puolassa keskusteluun viime keväänä. Abortin kieltäjät aloittivat nimien keräämisen kansalaisaloitteeseen, joka kieltäisi abortin kaikissa olosuhteissa. 

Nykyään abortti on Puolassa sallittu, jos raskaaksi tullut nainen on raiskattu tai insestin uhri, raskaus uhkaa äidin henkeä tai terveyttä tai sikiö on vakavasti epämuodostunut.

Abortin kieltävä kansalaisaloite sai nimiä parissa kuukaudessa reilusti yli vaadittavan 100 000 allekirjoituksen.

– Saimme kerättyä lähes puoli miljoonaa allekirjoitusta, kertoo tyytyväinen Joanna Banasiuk, joka toimii abortin täyskieltoa ajavan Ordo Iuris -järjestön varapuheenjohtajana.

Allekirjoitusten kerääminen ei Puolassa ole helppoa. Toisin kuin Suomessa, Puolassa ei kansalaisaloitetta voi allekirjoittaa internetissä. Jokaisen tukijan allekirjoitus on saatava paperille ja toimitettava kansallisen vaalikomission tarkistettavaksi.

Naiset matkustavat Saksaan

Aborttioikeuden puolustajat keräsivät puolestaan yli 200 000 nimeä omaan kansalaisaloitteeseensa.

Aborttioikeutta kannattava Federa-järjestö arvioi, että joka vuosi noin 100 000 puolalaista tekee jo nyt laittoman abortin Puolassa tai matkustaa ulkomaille saadakseen abortin.

Helposti maahankuljetettavat aborttipillerit ovat helpottaneet raskaudenkeskeytyksen tekemistä klinikoiden ulkopuolella. Lisäksi esimerkiksi itäisessä Saksassa on mahdollista tehdä abortti klinikalla, jossa kaikki palvelut voi saada puolaksi.

Federan johtajan Krystyna Kacpuran mukaan rajoitukset uhkaavat naisten terveyttä ja jopa henkeä. Erityisesti myöhäisessä vaiheessa tehdyt abortit vaativat jälkiseurantaa sairaalassa.

– Ulkomailla tai laittomasti Puolassa abortin tehnyt nainen ei voi mennä sairaalaan, jos hänellä on terveysongelmia abortin jälkeen. Sairaaloiden täytyy ilmoittaa poliisille abortin tehneestä naisesta, jota uhkaa jopa viiden vuoden vankeus. Jopa keskenmenot tutkitaan ja nainen voi joutua syytteeseen, Kacpura sanoo.

Kacpuran mukaan aborttikielto eriarvoistaa rikkaita ja köyhiä. Vaurailla on varaa teetättää aborttinsa turvallisimmissa olosuhteissa esimerkiksi ulkomailla, mutta köyhät naiset joutuvat todennäköisemmin tekemään laittomat raskaudenkeskeytyksensä vaarallisissa olosuhteissa ilman ammattilaisen apua.

Kansalaisten enemmistö ei tue täyskieltoa

Puolalaisen CBOS-tutkimuslaitoksen viime keväänä tekemien kyselyiden mukaan enemmistö puolalaisista ei kannata aborttioikeuden täyskieltoa. Kolme neljästä puolalaisesta sallisi abortin raiskauksen ja insestin uhreille sekä äidin hengen tai terveyden ollessa uhattuna.

Vähän yli puolet hyväksyy abortin, jos sikiö on epänormaali.

– Asenteet aborttia kohtaan ovat selkeimmin sidoksissa uskonnon harjoittamiseen. Useimmin aborttikieltoa kannattavat ihmiset, jotka käyvät kirkossa vähintään kerran viikossa, kertoo CBOS:n tutkija Marta Bozewicz.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme