Mainos
Mainos

Video: Loistava ympäristöidea, joka meni täydellisesti pieleen

Amerikan Venetsiaksi kutsutussa Fort Lauerdalessa saatiin 1970-luvulla ympäristöajatus: luomalla keinotekoinen riutta merenpohjaan saadaan Floridan rannikkovesien koralliesiintymiä lisääntymään ja houkuteltua erilaisia kalalajeja.

Sivuajatuksena oli päästä samalla eroon kaatopaikkoja täyttäneistä autonrenkaista – hyvää riutanrakennusmateriaalia, ajateltiin.

Hyvä idea, mutta jonka lopputulos on osoittaunut todella huonoksi. Kukaan ei tullut ajatelleeksi mitä merivesi tekee renkaille ja niitä yhteen niputtaneille metalliliittimille.

Fort Lauerdalen edustalle on vuosikymmenten kuluessa upotettu arviolta kaksi miljoonaa rengasta noin 14 hehtaarin alalle. Liittimet ovat jo aikaa sitten ruostuneet olemattomiin, ja renkaat pääsevät vapaasti liikkumaan pohjavirtausten mukana vaurioittaen merenpohjan luonnollista koralliriuttaa. Ne valtaavat itselleen myös lisää ”elintilaa” leviten kohti Fort Lauerdalen kuuluisia hiekkarantoja.

Nyt renkaita nostetaan merestä pois. Floridan osavaltion rahoituksella ja sukeltajien työllä niitä saadaan ylös noin 600 kappaletta päivittäin. Ensi vaiheen tavoitteena on nostaa noin 160 000 rengasta – pieni määrä verrattuna siihen, paljonko niitä vielä jää. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot