Mainos
Mainos

Video: Näin SpaceX:n historiallinen rakettikoe onnistui

Amerikkalainen avaruusyhtiö SpaceX on onnistunut historiallisessa rakettikokeessaan.

Yhtiön onnistui ohjata Falcon 9 -avaruusrakettinsa ensimmäinen vaihe takaisin maankamaralle laukaisun jälkeen. Tätä ennen osat ovat päätyneet mereen ja romuksi.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa rakettien osia voitaisiin ottaa talteen ja käyttää uudestaan. Se vähentäisi merkittävästi avaruusmatkojen kustannuksia. Nykyisin jokaisessa laukaisussa menetetään arvokasta teknologiaa. 

"Haukka on laskeutunut"

Falcon 9 laukaistiin matkaan Floridan Cape Canaveralista. Muutama minuutti sen jälkeen raketin ensimmäinen vaihe laskeutui suunnitellusti noin 10 kilometrin päähän laukaisupaikasta. 

Laukaisu näytettiin suorana lähetyksenä yhtiön nettisivuilla.

– Falcon (Haukka) on laskeutunut, SpaceX:n edustaja sanoi ihmisten hurratessa taustalla yhtiön pääkonttorissa Kaliforniassa.

Raketin toinen osa jatkoi matkaansa ja toimitti 11 viestintäsatelliittia Maata kiertävälle radalle.

Nasa onnitteli 

Vaadittiin useita yrityksiä ennen kuin rakettikoe onnistui. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa onnitteli alihankkijaansa Twitterissä heti kokeen onnistumisen jälkeen.

SpaceX:llä on Nasan kanssa 1,6 miljardin dollarin sopimus tarvikkeiden kuljettamisesta Kansainväliselle avaruusasemalle. 

Yhtiöllä on ollut tänä vuonna myös epäonnea: kesäkuussa avaruusasemalle matkalla ollut Falcon 9 -raketti räjähti vain kaksi minuuttia sen jälkeen kun se oli laukaistu Floridasta. Raketissa oli mukana myös espoolaisten oppilaiden suunnittelema ja rakentama mikrolaboratorio.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme