Mainos
Mainos

Video: Seksuaalista väkivaltaa kokeneet kansanedustajat vaiennettiin Uudessa-Seelannissa

Uuden-Seelannin parlamentin puhemies määräsi eilen useita naiskansanedustajia poistumaan parlamentin istunnosta heidän ilmoitettuaan olevansa seksuaalisen väkivallan uhreja.

Tapaus liittyy polemiikkiin Joulusaarilla sijaitsevasta Australian vastaanottokeskuksesta. Turvapaikanhakijoiden lisäksi Joulusaarten keskukseen on sijoitettu karkoitusta odottavia siirtolaisia.

Keskukseen on suljettu myös uusiseelantilaisia, joiden viisumit ovat menneet umpeen. Keskus toimii myös vankilana, johon on sijoitettu muun muassa seksuaalirikollisia. Tiedossa ei ole, onko heidän joukossaan seksuaalirikollisia.

Keskustelu ihmisten – myös uusiseelantilaisten – kohtelusta keskuksessa on käynyt kovilla kierroksilla Uuden-Seelannin parlamentissa ja päättyi siihen, että 12 naiskansanedustajaa poistettiin salista.

Oppositio arvosteli toissapäivänä kyselytunnilla pääministeri John Keyta asian hoitamisesta. Arvostelu sain Keyn menettämään malttinsa.

– Te tuette raiskaajia, Key huusi oppositiolle.

Pääministerin purkaus johti seuraavana päivänä naiskansanedustajien mielenilmaukseen, joka alkoi Uuden-Seelannin vihreiden puheenjohtajan Metiria Turein puheenvuorolla.  

– Seksuaalisen väkivallan uhrina pidän pääministerin kommentteja henkilökohtaisena loukkauksena ja pyydän puhemieheltä, että pääministeriä vaaditaan perumaan sanansa ja pyytämään anteeksi, Turei sanoi. Hänen jälkeensä samanlaisen puheenvuoron käytti muutama muukin naiskansanedustaja.

Parlamentin puhemies vastasi vaatimalla järjestystä, ja varoitti heitä uhmaamasta sääntöjä. Kun puheenvuorot vain jatkuivat, puhemies määräsi edustajat poistumaan istunnosta.

Turei kommentoi tapahtunutta jälkeenpäin sanomalla, että Uuden-Seelannin hallitus ei ota vakavasti seksuaalista väkivaltaa.

– Kun pääministeri käyttää raiskausta poliittisena argumenttina, häneltä näyttää puuttuvan moraalinen kompassi, Turei sanoi.

Monille mielenilmaukseen osallituneille kansanedustajille tämä oli ensimmäinen kerta, kun he kertoivat julkisesti joutuneensa seksuaalisen väkivallan uhreiksi.

 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme