Mainos
Mainos

VIDEO: Suomalainen myrskybongari pakeni tornadoa Yhdysvalloissa

Kun tutkakuva enteilee rajuilmaa, myrskybongari starttaa autonsa, ottaa kameran olalleen ja suuntaa sinne, missä ukkonen jytisee, salamat räiskyvät ja rakeet hakkaavat ikkunaan.

Myrskybongausta Suomessa ja Keski-Euroopassa harrastanut MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas pitää harrastustaan eräänlaisena pakkomielteenä rajuilmoja kohtaan.

–  Myrskybongarit haluavat nähdä jotakin sellaista, mikä pistää adrenaliinin liikkeelle. Haetaan jännitystä elämään, Mäntykannas kuvailee.

Kyseessä ei kuitenkaan ole täysin vaaraton huvi, sillä pahimmillaan myrskybongarit vaarantavat ajoneuvonsa ja itsensä.

– Näin tapahtuu ainakin Yhdysvalloissa, jossa ihmisiä kuolee toisinaan tornadoja bongatessa, Mäntykannas varoittaa.

Upean rajuilman Mäntykannas kohtasi viimeksi keväällä Kanta-Hämeen Liesjärvellä, jossa miehen kaukaa ihailemat ukkospilvet jytisivät hetken päästä täysillä pään päällä. Rajut ukkospuuskat vaikeuttivat ajamista, mutta Mäntykannas nautti.

– Auton katto alkoi kolista ja kilistä, kun taivas sylki mansikan kokoisia rakeita. Samassa tuli myös rankkasade, joka pakotti pysäköimään auton tien poskeen ja kaivamaan kameran esille, Mäntykannas muistelee.

Ikimuistoinen Moore

Vuodesta 2006 myrskybongausta harrastanut Jari Ylioja lähtee rajuilmojen perään vaikka toiselle puolelle maailmaa. Kun EF-5 -tornado teki tuhojaan Oklaholman osavaltiossa Mooressa ja sen lähialueilla vuonna 2013, Ylioja oli paikalla. Mies pitää pyörremyrskyä upeimpana kokemuksenaan.

– Aamulla näimme sateliittikuvista, että Mooren päällä on edellisen yön jäljiltä puuskarintama. Koska muutkin parametrit osoittivat, että kohta tulee tapahtumaan, odotimme vain supersolun syntymää. Kun solu syntyi, se muodosti koukkukaiun. Näimme esteettömältä paikalta tornadon muodostumisen ja seurasimme autolla tornadoa melko läheltä koko sen eliniän, Ylioja muistelee.

Supersolulla Ylioja viittaa hyvin voimakkaaseen ukkoskuurosoluun, johon voi liittyä voimakkaita puuskatuulia ja mahdollisesti myös tornado. Tornado syntyy vieläkin todennäköisemmin, jos supersoluun liittyy niin kutsuttu koukkukaiku.

Riskit huomioitava

Ylioja ymmärtää harrastukseensa liittyvät turvallisuusriskit, mutta yrittää varautua niihin mahdollisimman hyvin. Hitaita sorateitä Ylioja välttää aina.

– Pakoreitti pitää olla tiedossa, myös silloin kun olemme keskellä myrskyä tai menetämme tutkadatan, Ylioja sanoo.

Myrskybongaria on pelottanut rajuilman keskellä vain kerran. 

– Olin samassa El Renon tornadossa toukokuussa 2013, jossa menehtyi ihmisiä. Pakoreitti oli täynnä autoja ja jouduimme liikenneruuhkaan. Onneksi emme joutuneet tornadon alle, Ylioja muistelee.

Katso ylhäältä videolta, kuinka Jari Ylioja pakenee EF-5 -tornadoa Yhdysvalloissa. 

Juttua korjattu 21.7.2014. Videolla Jari Ylioja pakenee EF-5 -tornadoa, ei El Renon tornadoa, kuten aiemmin kirjoitettiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme