Mainos
Mainos

Video: Tuhansista hylätyistä pelastusliiveistä ekologinen pommi Kreikassa

Pakolaisten käyttämistä pelastusliiveistä on tullut ympäristöongelma kreikkalaisella Lesboksen saarella.

Saaren rannoilla lojuu kymmeniätuhansia pelastusliivejä, jotka veneillä saapuneet maahanpyrkijät ovat riisuneet päästyään kuivalle maalle.

Viranomaisten mukaan Kreikalla – Lesboksesta puhumattakaan – ei ole edellytyksiä tarpeeksi tehokkaaseen jätteenkeruuseen eikä kierrätykseen. Viranomaiset pitävät tilannetta ekologisena pommina. 

– Päivittäin saapuu yli 5 000 ihmistä, jotka haluavat riisua pelastusliivit heti päästyään turvaan rannalle. Se on toki ymmärrettävää. Mutta ympäristöä ne kuormittavat valtavasti, sanoo Pohjoisen Egean saarten aluekuvernööri Christiana Kalogirou.

Vapaaehtoisten avulla kymmeniätuhansia liivejä on jo kerätty, mutta niiden hävittämiseen sopivaa jätteidenpolttolaitosta Lesboksella ei ole. Liivit on haudattu kaatopaikoille.

Viranomaisten päänvaivana ovat myös kumiveneet, joita rantautuu kymmeniä päivittäin, ja niiden moottorit.

Kuluvan vuoden aikana Kreikkaan on tullut yli 500 000 pakolaista ja maahanpyrkijää. Suosituin heidän käyttämänsä reitti kulkee Lesboksen kautta.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme