Mainos
Mainos

Video: Turvapaikanhakijoiden rahojen takavarikointi käytäntö jo Sveitsissä

Rahavarojen ja arvotavaroiden takavarikointi on Sveitsissä ollut käytäntönä jo pitkään.

Sveitsin lain mukaan turvapaikanhakijat joutuvat osallistumaan oleskelunsa kustannuksiin, jos heillä on varaa.

Jos turvapaikanhakijalla on varoja yli 1000 Sveitsin frangia (noin 970 euroa), ne joutuu luovuttamaan pois kuittia vastaan.

Sveitsin viranomaisten mukaan käytäntö perustuu kymmeniä vuosia vanhaan lakiin. Viime vuonna takavarikointi koski 112 perhettä.

Jos turvapaikka Sveitsiin myönnetään ja henkilö saa töitä, hänen palkastaan pidätetään kymmenen prosenttia kunnes noin 14 500 euron suuruiset kustannukset on kuitattu. Perintää tehdään korkeintaan kymmenen vuoden ajan.

Jos turvapaikanhakija taas lähtee seitsemän kuukauden sisällä pois maasta, hänelle palautetaan varat takaisin.

Sveitsiläiset ihmisoikeusaktivistit pitävät käytäntöä epäinhimillisenä. 

– Inhimillisesti katsoen käytäntö on erittäin häpeällinen. Aivan kuin hallitus odottaisi puun takana, ja nappaisi kukkaron, kun ihminen tulee kohdalle, sanoo Sveitsin pakolaisavusta työntekijä Stefan Frey

Tanskan parlamentti hyväksyi eilen samankaltaisen pakolaislain. Tanska aikoo jatkossa kerätä noin 1 340 euroa ylittävät käteisvarat ja summan ylittävät arvoesineet kattaakseen maahantulijoiden kustannukset majoituskeskuksissa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme