Mainos
Mainos

Video: "Turvavyövalo ei pala turhaan" – useita loukkaantui turbulenssissa

American Airlinesin matkustajakone joutui voimakkaaseen turbulenssiin viime perjantaina matkallaan New Yorkista Miamiin.

ABC-uutiskanava sai haltuunsa lennon matkustajan kuvaamaa videota, joka näyttää kaaoksen koneessa. Videolla kuuluu itkua ja huutoa. Turbulenssin voima sai jopa painavan juomakärryn heittelehtimään.

ABC:n mukaan useat matkustajat ja miehistön jäsenet loukkaantuivat. Yksi lentoemännistä kiidätettiin sairaalaan murtuneen nenän vuoksi. Muut pääsivät maissa tehdyn tarkastastuksen jälkeen jatkamaan matkaansa. 

Lentoyhtiön mukaan turvavöiden merkkivalo oli päällä koneen alkaessa heittelehtiä, mutta ilmeisesti kaikilla turvavyö ei ollut päällä.

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu muistuttaa, että turvavyövalo ei pala koskaan turhaan.

– Turvavyövalojärjestelmä on kehitetty suojaamaan ihmisiä. Koneen kapteeni vastaa turvallisuudesta ja huolehtii siitä, että valo palaa kun siihen on tarvetta. Matkustamohenkilökunnan tehtävänä on huolehtia, että ohjetta noudatetaan, Henttu sanoo.

"Pahimmillaan jopa kuolemia" 

Hentun mukaan turbulenttisuuteen kuuluu ylös-alas virtauksia, joita esiintyy erityisesti ukkospilvissä. Ukkospilven lisäksi niin sanottua kirkkaan ilman turbulenssia esiintyy lämpimän ja kylmän säärintaman rajapinnan suihkuvirtauksien yhteydessä. Nämä ovat helposti ennustettavissa. Joissakin tapauksissa vuoristoinen maasto saattaa aiheuttaa turbulenttisuutta.

– Pahimmillaan voimakas turbulenssi on aiheuttanut vakavia loukkaantumisia ja jopa kuolemia. Turbulenttisuuteen kuuluvat ylös-alas virtaukset häiritsevät koneen kulkua ja heiluttavat suurtakin konetta normaalia suuremmilla eri suuntaisilla kiihtyvyyksillä. Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme