Mainos

Vihreiden Aalto: Tuntuu, että hallitus toteuttaa Halla-ahon linjaa

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto vaatii perusteellista selvitystä nykylainsäädännön toimivuudesta ennen kuin hallitus ryhtyy budjettiriihessä esiteltyihin turvallisuutta vahvistaviin toimiin.

Aalto sanoo, että hallituksen pitäisi tehdä myös riippumaton laillisuusarviointi Maahanmuuttovirastoon ja palauttaa turvapaikanhakijoiden oikeusapumenettely ennalleen.

– Ennen kaikkea vaadin, että oikeusapumenettely palautetaan ennalleen, jotta turvapaikanhakijoilla olisi mahdollisuus saada kokenut turvapaikkajuristi jo prosessin alkuvaiheessa, Aalto sanoo.

"Katseeni kohdistuu nimenomaan Petteri Orpoon ja Juha Sipilään"

Aalto pitää kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden säilöönottoa ongelmallisena ihmisoikeuksien kannalta. Hän pelkää, että äärimmäisestä toimenpiteestä yritetään tehdä uutta normaalia.

– Säilöönotto on äärimmäinen toimenpide, koska säilöönotetut ihmiset eivät ole syyllistyneet mihinkään rikokseen, vaan he menettävät vapautensa maahanmuuttoon liittyvistä hallinnollisista syistä.

– Tuntuu siltä, että vaikka Jussi Halla-aho ja perussuomalaiset eivät ole hallituksessa, niin Halla-ahon linjaa toteutetaan tällä hetkellä hallituksessa. Katseeni kohdistuu nimenomaan valtiovarainministeri Petteri Orpoon (kok.) ja pääministeri Juha Sipilään (kesk.), että kuinka te voitte vastuullisina toimijoina antaa tällaisen tapahtua, Aalto ihmettelee.

Vihreiden puheenjohtaja varoittaa, että esimerkiksi riihessä esiin nostettu ehdotus paperittomien auttamisen mahdollisesta kriminalisoimisesta voi johtaa monimutkaisiin juridisiin ongelmiin.

Hän huomauttaa, että rajanveto avunannon ja viranomaistoiminnan estämisen välille voi jossain tapauksissa olla vaikeaa.

– Ennen kuin luodaan uusia ongelmia, niin pitäisi arvioida, miten jo tehdyt lainsäädäntötoimet vaikuttavat.

Aalto kiittelee budjettiriihen päätöksiä osoittaa lisärahaa oikeusministeriölle, poliisille ja suojelupoliisille.

"Opposition ehdotukset mukaan perhevapaauudistukseen"

Hallitus on lähdössä uudistamaan perhevapaita tiukoilla reunaehdoilla. Lähtökohdiksi on ilmoitettu, että perheiden valinnanvapaus säilyy, kotihoidon tuki ja mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen asti kotona säilytetään, eikä perhevapaisiin olla valmiita laittamaan lisää rahaa.

Aalto toivoo, että perhevapaauudistusta pohtivassa parlamentaarisessa työryhmässä otetaan huomioon myös opposition ehdotukset. Hän sanoo, että vihreiden esittelemä perhevapaamalli on lähes kustannusneutraali.

– Siinä ansiosidonnaiset vanhempainrahat jaetaan siten, että viisi kuukautta menee yhdelle vanhemmalle ja viisi kuukautta toiselle. Kolmannesta viiden kuukauden pätkästä vanhemmat saavat päättää itse. Kotihoidontuen me korvaisimme 838 euron kuukausittaisella joustavalla hoitorahalla, Aalto kertaa.

Hallituksen veroratkaisujen suhteen Aalto olisi toivonut, että veronkevennyksiä olisi kohdistettu enemmän pieni- ja keskituloisiin. 

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot