Mainos
Mainos

Viinivuodesta tulossa kehno

Italian, Ranskan ja Espanjan viinivuodesta on tulossa paikoin surkea.

Erityisesti Italian tunnetuimpien viinialueiden sato on osin menetetty kokonaan kesän myrskyjen vuoksi. Oikulliset säät toivat tuhotulvia, raemyrskyjä ja rankkasateita Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. Viininvalmistajat joutuvat käyttämään nyt huipputekniikkaa laadun takaamiseksi.

- Italiassa ja Ranskassa alueellinen vaihtelevuus on hirveän suurta. Esimerkiksi Bordeaux'ssa Ranskassa sadosta on tulossa keskinkertainen. Raemyrskyt koettelivat juuri ennen satokautta Toskanaa ja Piemontea Italiassa, kertoo Alkon tuoteasiantuntija Jukka Sopenperä.

Sensijaan Saksan sato säästyi. Aikaisemmin tämän vuoden sato olisi merkinnyt katoa. Nyt tekniikka on apuna.
- Todellisuus on hyvin toisennäköinen kuin millainen haavekuva ihmisillä on viininvalmistamosta. Se on hyvin kontrolloitua ja kaikki on kylmää terästä, kertoo Sopenperä.

Eli vähistä hyvistä rypäleistä poistetaan liika vesi ja sokeria lisätään. Silti Espanjan ja Pohjois-Italian tuotanto on tänä vuonna pienentynyt arviolta 25 prosenttia.

- Kannattaa oottaa huomioon, että tämmöinen pikkasen vaihtelevampi sato ja laadullisesti vähän huonompi sato yleensä kypsyy nopeammin, eli kannattaa juoda varastosta nopeammin kuin näitä hyvän vuoden viinejä, muistuttaa Sopenperä.

Suomalaisten punaviinikulutus on tänä vuonna noussut jopa 17 prosenttia. Mutta ei hätää: ennenkuin tämän vuoden tuotteiden valinnanvaikeudet yllättävät, ensi vuonna kauppoihin on vasta tulossa jo nyt legendan mitat saanut viinivuosi 2000.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.12.2002).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme