Mainos
Mainos

Viisi havaintoa sukellusveneestä - mitä tapauksesta tiedetään?

Ruotsissa on perjantaista lähtien etsitty mahdollista venäläistä sukellusvenettä. Lisäksi on seurattu öljytankkeria, jonka epällään olleen pienoissukellusveneen saattoalus. 

Nyt öljytankkeri NS Concord on matkalla kohti Venäjää. Samaan aikaan Expressen kertoo venäläisen tutkimusalus Professor Logatshevin lähestyvän Ruotsia. Lähestyvä tutkimusalus on erikoistunut vedenalaiseen etsintään ja merenpohjan kartoitukseen. 

Ruotsin puolustusvoimat kertoi eilen, että merietsinnät jatkuvat toistaiseksi. Etsintöjä jatketaan, koska on saatu kaksi uutta, luotettavaa yleisöhavaintoa. Puolustusvoimilla ei itsellään ole yhtään havaintoa, vaan etsinnät pohjautuvat viiteen yleisöhavaintoon. 

Mysteerimies olikin eläkeläis-Ove

Lauantaina 18.10. eräs yksityishenkilö havaitsi saaristossa Korsön sotilasalueen lähellä mustiin puetun, reppuselkäisen miehen tutkimassa rantoja. Hän otti miehestä useita kuvia, latasi ne sosiaaliseen mediaan ja ilmoitti havainnosta Ruotsin puolustusvoimille. Myöhemmin mies paljastui ruotsalaislehtien mukaan eläkeläismies Oveksi. 


Kaksi havaintoa perjantaina 17.10.

Yksityishenkilö tekee Kanholmsfjärdenillä "vedenalaiseen toimintaan" liittyvän havainnon, josta hän ilmoittaa Ruotsin puolustusvoimille. Havainto arvioidaan luotettavaksi ja puolustusvoimat aloittaa parissa tunnissa suuroperaation alueella. Tämä on ainoa havainto, josta on tähän mennessä annettu kuva julkisuuteen. Kuva annettiin julki sunnuntaina 19.10. 

Perjantain toinen havainto on eri puolelta Tukholman saaristoa. 

Lisäksi perjantaina Ruotsin signaalitiedustelu sieppasi salatun radiokeskustelun, joka paikannetaan etsintäalueen ja Venäjälle kuuluvan Kaliningradin väliseksi, kertoo Svenska Dagbladet.

Yksi havainto sunnuntaina 19.10.

Sunnuntaina 19.10. tehtiin havainto lähellä Ingarofjärdeniä. Puolustusvoimat kommentoi tuolloin merenalaisia havaintoja yleisesti toteamalla, että ne voivat olla esimerkiksi sukellusveneitä, minisukellusveneitä tai sukeltajia vedenalaisessa kuljetuksessa. 

Kaksi havaintoa maanantaina 20.10.

Maanantaina Ruotsin puolustusvoimat kertoi saaneensa kaksi uutta yleisöhavaintoa luotettavilta tahoilta. Etsintöjä jatketaan näiden havaintojen vuoksi toistaiseksi.

Puolustusvoimien mukaan uusissa havainnoissa voi olla kyse esimerkiksi aalloista, periskooppia muistuttavasta esineestä tai valoilmiöstä.  

Havainnot on tehty kahdesta uudesta paikasta saaristossa. Uusia kuvia puolustusvoimat ei ole saanut. 

Maanantaina kontra-amiraali Anders Grenstad sanoi, että on erittäin vakava asia, että nyt etsitään jotain, joka on vahingoittanut Ruotsin alueellista koskemattomuutta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme