Mainos
Mainos

Viisi vuotta kansannoususta: Egyptissä pelätään väkivaltaisuuksia

Egyptissä pelätään väkivaltaisuuksia tänään vuoden 2011 kansannousun viisivuotispäivänä.

Kielletty Muslimiveljeskunta-järjestö on kehottanut kannattajiaan osoittamaan mieltä Egyptin nykyhallintoa vastaan. Poliisin ja armeijan uskotaan vastaavan mahdollisiin protesteihin kovin ottein.

Vuoden 2011 kansannousu johti presidentti Hosni Mubarakin 30-vuotisen valtakauden päättymiseen. Hänen jälkeensä presidentiksi nousi Muslimiveljeskunnan Mohamed Mursi, jonka armeijan tukema Abdel Fattah al-Sisi kuitenkin syrjäytti kesällä 2014.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Egyptin on palannut sortovaltaan al-Sisin kaudella.

– On selvää, että vastavallankumous on voittanut. (Vuoden 2011) vallankumous on kuollut ja kuopattu, sanoi tutkija Karim Bitar Institute of International and Strategic Relations -laitoksesta.

"Valtava ihmisoikeuskriisi"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että Egyptissä on valtavan mittakaavan ihmisoikeuskriisi.

– Hallitus ja valtion turvallisuusjoukot käyvät häikäilemätöntä kampanjaa toisinajattelijoita vastaan. Rauhanomaiset mielenosoittajat, poliitikot ja journalistit joutuvat siinä maksumiehiksi, järjestö sanoi.

Ennen kansannousun vuosipäivää turvallisuusjoukot kiihdyttivät operaatioitaan presidentti al-Sisin vastustajia vastaan. Useita vuoden 2011 protesteihin osallistuneita aktivisteja on pidätetty.

– Kaikkia tammikuun 25. päivän vallankumoukseen osallistuneita uhkaa pidätys. Vaikka minua ei ole etsintäkuulutettu, pelkään, että minut pidätetään tekaistujen syytteiden perusteella, kertoi Mubarakia vastustaneen nuorisoliikkeen perustaja Mostafa Maher.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme