Mainos
Mainos

Viisumivapaus Viron ja Ruotsin välille

Viisumivapaus Viron ja Ruotsin välillä toteutuu 1. toukokuuta eli samana päivänä kuin Viron ja Suomenkin välillä. Asia selvisi tällä viikolla, kun Viron parlamentti oli päättänyt hyväksyä Geneven pakolaissopimuksen.

Ruotsi oli asettanut sopimuksen hyväksynnän ehdoksi viisumipakon poistamiselle. Ruotsissa oli etukäteen selvitetty, johtaako viisumivapaus mahdollisesti Virosta Ruotsiin suuntautuvaan siirtolaistulvaan.

Ruotsin ulkoministeriön oikeudellisen osaston päällikkö Lars Magnusson arveli tänään, ettei näin tapahdu. Ruotsin toinen ehto viisumivapaudelle oli, että Viro laatii erityisen lain turvapaikan hakijoiden käsittelyä varten. Sekin on nyt täytetty.

Ruotsi on neuvotellut Viron kanssa sopimuksen, jonka nojalla Viron kautta kolmansista maista Ruotsiin tulevat turvapaikan hakijat voidaan käännyttää takaisin Viroon.

Ns. ensimmäisen maan periaatteen mukaan heidän turvapaikkahakemuksensa on käsiteltävä Virossa. Ruotsi alkaa seuraavaksi neuvotella viisumivapaudesta Latvian kanssa. Ruotsi ja Liettua allekirjoittivat vastaavan sopimuksen 10. helmikuuta.
(STT-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme