Mainos
Mainos

Vince-myrsky rantautui

Vince on Euroopan ensimmäinen trooppinen myrsky. Asiantuntijat ovat huolissaan kehityksestä.

Trooppinen myrsky Vince rantautui tänään Pyreneiden niemimaalle tuoden rankkasateita ja kovia tuulia Espanjan ja Portugalin rannikkoalueille. Vince kehittyi sunnuntain aikana jopa hurrikaaniksi Madeiran saaren lähellä mutta heikentyi sitten trooppiseksi myrskyksi ennen rantautumistaan Portugalin Algarven rannikolle, lähelle Faron kaupunkia varhain tänään.

Myöhemmin päivän aikana se siirtyi Espanjan puolelle rantautuen lähelle Huelvan kaupunkia Lounais-Espanjassa.

- Koskaan historian aikana yksikään trooppinen myrsky ei ole rantautunut Pyreneiden niemimaalle, totesi Atlantin hurrikaaneja tutkiva Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Hurrikaanit ja trooppiset myrskyt syntyvät normaalisti lämpimillä vesillä paljon Madeiraa etelämpänä.

Myös Suomen Ilmatieteen laitos on huolissaan hurrikaanitilanteesta.

- Euroopassa ei ole aiemmin ollut trooppisia hirmumyrskyjä, mutta nyt se on siis mahdollista myös täällä, sanoi johtaja Pekka Plathan Ilmatieteen laitokselta. Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaimpien hurrikaanien määrän on havaittu nousseen viime vuosikymmenien aikana. Kehityksen ennakoidaan jatkuvan ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Tutkimustulosten mukaan myös trooppisten hirmumyrskyjen tuhovoima kasvaa, Ilmatieteen laitokselta muistutetaan.

- Espanjassa selvittäneen vähäisin vaurioin myrskystä. Kovan sateen vuoksi vaarana ovat nyt kuitenkin maanvyörymät, sillä takana on pitkä kuiva kausi, Plathan arvioi.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme