Mainos
Mainos

Macron julistettiin Ranskan presidentiksi – "Ranska valitsi toivon, katseen tulevaisuuteen"

Ranskassa Emmanuel Macron on virallisesti julistettu uudeksi presidentiksi. 39-vuotias Macron on allekirjoittanut virkavalansa.  

Väistyvä presidentti Francois Hollande otti Macronin vastaan Élysée-palatsin ovella Pariisissa. Ranskalaismedian mukaan aiemmin paikalle oli saapunut muun muassa Ranskan poliittista johtoa ja Macronin vaimo Brigitte Macron.

Perinteen mukaisesti Macron tapasi seremonioiden aluksi Hollanden, joka luovuttaa hänelle Ranskan ydinaseiden laukaisukoodit. Sen jälkeen Macron vannoi virkavalansa ja piti ensimmäisen puheensa presidenttinä.

Macron julisti, että Ranska valitsi toivon ja katseen tulevaisuuteen. Macron lupasi myös työskentelevänsä kaudellaan EU:n uudistamisen puolesta.

– Tarvitsemme Eurooppaa, joka on tehokkaampi ja demokraattisempi, hän sanoi.

Macron korosti, että ranskalaiset tarvitsevat vahvan maan, jossa voi elää ilman pelkoa. Hän totesi tietävänsä, että odotukset hänen kauttaan kohtaan ovat suuret, ja hän lupasi työskennellä nöyrästi kansan eteen.

– Alkaen tästä illasta, olen töissä, Macron päätti puheensa.  

Turvajärjestelyt tiukkoja

Päivän aikana uusi presidentti vierailee myös Riemukaaren läheisellä tuntemattoman sotilaan haudalla sekä tervehtii Pariisin kaupunginjohtoa.

Turvajärjestelyt ovat tiukkoja. Ennakkotietojen mukaan noin 1500 poliisia on turvaamassa Élysée-palatsin ja Champs-Élysées-kadun ympäristöä.

Huomenna Macron matkustaa Berliiniin, jossa tapaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Macronin ja Merkelin odotetaan keskustelevan ainakin EU:n vahvistamisesta. Ensimmäisen vierailun suuntautuminen naapurimaahan on ollut lähes perinne Ranskan presidenteille.

Lisäksi huomenna Macronin odotetaan paljastavan pääministerinsä nimen.

Hollande nosti Macronin poliittiselle uralle

Väistyvän presidentin Hollanden kannatusluvut ovat madelleet pohjamudissa. Hänen kauttaan ovat varjostaneet muun muassa talousvaikeudet ja terrori-iskut.

Väistyessään tehtävistään Hollande on yksi Ranskan vähiten suosituista johtajista, ja hän olikin Ranskan viidennen tasavallan ensimmäinen presidentti, joka ei pyrkinyt jatkokaudelle.

En Marche -liikkeellään valtaan noussut Macron aloittaa tehtävänsä maan nuorimpana presidenttinä. Macronin poliittisen uran laukaisi kuitenkin Hollande, joka aikoinaan nosti Macronin neuvonantajaksi ja sittemmin ministeriksi.

– En ole luovuttamassa valtaa poliittiselle vastustajalle, se on paljon yksinkertaisempaa, Hollande sanoi torstaina.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme