Mainos
Mainos

Viro ei ryhdy uusiin rajaneuvotteluihin Venäjän kanssa

Viron Moskova-suurlähettilään mukaan Viron parlamentti ei ole lisännyt maiden väliset rajat määrittäviin sopimuksiin sellaisia ehtoja, jotka edellyttäisivät uusia neuvotteluja.

Viron suurlähettiläs ilmoittaa, että Viro ei aio aloittaa uusia rajaneuvotteluja Venäjän kanssa. Viron Moskovan-suurlähettiläs Karin Jaani kertoi uutistoimisto BNS:lle, että Viron parlamentti ei lisännyt maiden maa- ja merirajat määrittäviin sopimuksiin mitään sellaisia ehtoja tai lausekkeita, joilla saattaisi olla vaikutusta tekstien tulkintaan. Ratifioidessaan kesäkuussa sopimukset Viron parlamentti liitti niiden esipuheeseen kuitenkin epäsuoran maininnan siitä, että Neuvostoliitto miehitti Viroa vuosina 1940-1991.

Venäjän tulkinnan mukaan Viro, Latvia ja Liettua liittyivät Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti. Venäjä ei aio ratifioida sopimuksia Viron parlamentin hyväksymässä muodossa, vaan on vaatinut rajaneuvottelujen aloittamista uudelleen.

Viron ja Venäjän ulkoministerit allekirjoittivat jo 1990-luvulla räätälöidyt rajasopimukset toukokuussa Moskovassa. Sopimukset astuvat voimaan kuitenkin vasta kun myös Venäjän duuma on ne ratifioinut.

Baltian maista vain Liettualla on voimassa oleva rajasopimus Venäjän kanssa. Latvian ja Venäjän rajasopu kaatui kevättalvella niin ikään lähihistorian tulkintaan. Latvian pääministerin Aigars Kalvitisin mukaan Venäjä yrittää huijata Latviaa ja Viroa rajasopimuksilla.

- Nykyiset Baltian maat ovat vuonna 1918 itsenäistyneiden tasavaltojen jälkeläisiä ja itsenäistyivät uudelleen (vuonna 1991). Rajasopimuksilla Venäjä yrittää todistaa maailmalle, että olemme nuoria 1991 perustettuja valtioita, pääministeri kertasi historiaa äskettäin Latvijas Avize -lehden haastattelussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme