Mainos
Mainos

Viro sai historiansa ensimmäisen naispresidentin: Kersti Kaljulaid tuli valituksi

Virossa parlamentti on valinnut maan uudeksi presidentiksi Kersti Kaljulaidin. Hänen valintansa puolesta äänesti 81 edustajaa 101:stä. 

Ehdokkaita oli tällä kertaa vain yksi. Presidentin valitsemiseen tarvittiin 68 kansanedustajan ääni.

Kaljulaid on toiminut pitkään Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa.

Kaljulaid ensimmäinen nainen Viron presidenttinä. Hänellä ei ole merkittävää poliittista taustaa, minkä vuoksi hän sopi kompromissiehdokkaaksi.

Viron presidentin kausi on viisivuotinen.

Talousosaaminen vahvuutena

Kaljulaid syntyi Tartossa vuonna 1969. Hän on suorittanut yliopistossa tutkinnon pääaineenaan biologia sekä MBA-tutkinnon.

Kaljulaid on toiminut aiemmin myös Viron pääministerin talouspoliittisena neuvonantajana ja Irun sähkövoimalan johtajana.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä Kaljulaid toimi vuodesta 2004 viime kevääseen, jolloin hänen kautensa päättyi.

Presidentinvaalit alkoivat alusta, koska edelliset äänestykset parlamentissa ja valitsijakokouksessa eivät tuottaneet tulosta. Valitsijakokouksen yllättävän epäonnistumisen jälkeen kritiikki poliitikkoja ja vaalitapaa kohtaan kiihtyi. Tämän jälkeen poliittiset puolueet istuivat alas ja alkoivat vääntää peistä yhteisehdokkaasta, joksi valittiin viime viikon alussa Kaljulaid.

Katso aiemmat uutisvideot aiheesta.
Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme