Mainos
Mainos

Virolaispoliitikko toivoo Suomea ja Ruotsia Natoon Itämeren alueen vakauden takia

Suomen ja Ruotsin kannattaa liittyä sotilasliitto Natoon, koska se lisää Itämeren alueen vakautta. Näin uskoo Helsingissä vieraillut Viron parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson.

– Kyllä, kyllä totta kai. Se olisi paras mahdollinen ja myönteinen ratkaisu kun mietimme vakautta ja ennustettavuutta Pohjoismaissa ja Baltiassa tulevina vuosina.

Suomen ulkopoliitikkaan keskittyvässä Paasikivi-seurassa puhunut, oikeistolaista Res Publica -puoluetta edustava Mihkelsson toivoo myös tiivimpää puolustusyhteistyötä Baltian maiden ja Pohjoismaiden välille. 

Mihkelsson mainitsee erityisesti tiedusteluyhteistön. Viro toimii tämän vuoden Baltian maiden puolustusyhteistyön johtajana. 

Venäjän viime aikojen toiminta muun muassa Ukrainassa herättää huolta myös Baltiassa.

Natolla päätösten vuosi

Nato pitää huomenna Brysselissä jäsenmaidensa puolustusministerikokouksen. Siellä käsitellään Euroopan turvallisuustilannetta. 

Brysselissä on myös puolustusministeri Jussi Niinistö (PS). Hän osallistuu illalliselle, missä on Nato-maiden lisäksi mukana niin kutsuttujen edistyneiden kumppanuusmaiden (EOP) edustajia.

Ensi heinäkuussa Nato pitää huippukokouksen Varsovassa, missä on tarkoitus tehdä linjapäätöksiä järjestön muuttuvasta roolista Euroopassa. Baltian maat toivovat, että niihin sijoitettaisiin enemmän vaihtuvia Nato-joukkoja. 

Yhdysvaltojen puolustusministeriö on nelinkertaistamassa maansa joukkojen toimintabudjettia Euroopassa 800 miljoonasta dollarista 3.4 miljardiin dollariin. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme