Mainos
Mainos

Viron sisäministeri erosi pääministeri Kallasin pyynnöstä

Viron sisäministeri Ain Seppik erosi maanantaina pääministeri Siim Kallasin pyynnöstä. Presidentti Arnold Rüütel nimitti uudeksi sisäministeriksi Toomas Varekin.

Varek edustaa keskustapuoluetta, kuten Seppik, ja on toiminut tähän saakka puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtajana. Pääministeri Kallas toivoi jo aiemmin, että keskustapuolue jatkaisi hallituksessa ministerin erosta huolimatta. Puolueen puheenjohtaja Edgar Savisaar ehdotti sen jälkeen Varekia Seppikin seuraajaksi.
Pääministeri varoitti jo ennalta, että Viro saattaa ajautua hallituskriisiin, jos keskustapuolue lähtee hallituksesta. Seppikin eron taustalla olivat syytteet poliittisten tuomioiden jakamisesta hänen työskennellessään tuomarina neuvostovallan aikana. Hän on sanottu olleen mukana tuomitsemassa joukkoa alaikäisiä, joita syytettiin vuonna 1985 muistomerkin tuhoamisesta ja neuvostovastaisten graffitien tekemisestä. Myöhemmin paljastui, että Neuvostoliiton salainen poliisi KGB oli lavastanut tapaukset.

Seppik sanoi aiemmin, ettei hän aio erota omasta aloitteestaan. Mielenmuutoksen taustalla oli puolueen tiedotteen mukaan se, että Seppik halusi toimia "maan yhtenäisyyden puolesta ja estää hallituskriisin". Seppikin mielestä syytökset eivät koske vain häntä, ja eroamalla hän vetäisi koko sukupolvensa lokaan.

Opposition yritys hyväksyttää parlamentissa epäluottamuslause Seppikiä vastaan epäonnistui: se ei saanut taakseen tarpeeksi ääniä.

-Jätän hallituksen mutten politiikkaa. Haluan säästää puolueen minun vastaiseltani panettelukampanjalta, Seppik sanoi maanantaina. Hän aikoo osallistua myös kuukauden päästä pidettäviin parlamenttivaaleihin.

Varek ottaa sisäministerin tehtävät vastaa vannottuaan virkakavalansa parlamentissa.

(MTV3-STT-BNS)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme