Mainos
Mainos

Virossa ensimmäinen bitcoin-takavarikko – hintaheilahtelu arveluttaa rikollisiakin

Viron syyttäjänvirasto on takavarikoinut maan ensimmäiset rikollisesti hankitut bitcoinit. 

Postimees kertoo, että oikeusprosessit ovat vielä kesken, eikä takavarikoidun kryptorahan määrää voida vielä julkistaa. Suurin osa bitcoineista on peräisin huumekaupasta.

– Kryptovaluutan omistajan tunnistaminen ja valuutan liikkeiden seuraaminen on monimutkaisempaa, mutta ei mahdotonta, sanoo valtakunnansyyttäjä Vahur Verte BNS:n haastattelussa.

Suomen tulli takavarikoi viime vuonna suomalaisen miehen pyörittämästä huumekaupasta 1666 bitcoinia. Tämänhetkisellä kurssilla niiden arvo on jo yli 20 miljoonaa euroa. Valtio pohtii parhaillaan, mitä niille pitäisi tehdä.

Rikollisiakin arveluttaa

Verten mukaan rikollisetkaan eivät ole immuuneja kryptovaluuttojen rajuille hintaheilahteluille.  

– Tänään esimerkiksi kahden amfetamiinikilon myynnistä saatava yksi bitcoin voi maksaa 14 000 euroa, seuraavana päivänä sen hinta saattaa olla 8000 euroa.

Verten mukaan, sen vuoksi rikolliset ovat entistä enemmän alkaneet siirtyä pois kryptomaailkmasta. Nyt käytetään taas esimerkiksi jalometalleja tai yksinkertaisesti tavallista rahaa.

Virossa on mahdollista takavarokoida kryptovaluuttaa, vaikka se olisi jo myyty eteenpäin tai käytetty tai sitä ei muuten saada haltuun. Oikeus määrää bitcoineille hinnan, joka sitten takavarikoidaan rahana tai muuna varallisuutena.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme