Mainos

Virossa talouskriisi helpottaa opettajapulaa

Viron talouskriisi on tuonut mukanaan myös joitakin myönteisiä asioita. Yksi niistä on opettajien paluu kouluihin muista ammateista.

Opettajapula ei ole kuitenkaan kokonaan poistunut, vaikka joihinkin opettajanvirkoihin on ollut runsaasti hakijoita.

Viron nopean talousbuumin aikana hyvin moni valmistunut opettaja siirtyi suoraan muihin ammatteihin; valinnanvaraa oli yllin kyllin.

Opettajan työ oli huonosti palkattu, ja on osin vieläkin, ja muualta sai parempaa palkkaa. Moniin kouluihin etenkin maaseudulla ei saatu opettajia, vaikka tarjolla oli muun muassa asunto ja muita etuja.

Nykyinen talouskriisi on kääntänyt tilanteen päälaelleen. Kun työttömyys kasvaa ja turvattomuus työmarkkinoilla kasvaa, opettajat ovat alkaneet palata varsinaiseen ammattiinsa. Mitä palkassa yhä häviää, sen työn jatkuvuudessa voittaa.

Opettajapulaa palanneiden avulla ei ole saatu kokonaan poistetuksi, mutta kuten opetusministeri Tõnis Lukas sanoi eräässä haastattelussa, enää ei tarvitse opettajia etsiä lyhtyjen avulla.

Asiaa on varmasti auttanut myös se, että nuorille, aloittaville opettajille alettiin viime vuonna maksaa 200 000 kruunun, noin 13 000 euron tukirahaa, jos he lähtevät työhön maaseudun opettajapulasta kärsiviin kouluihin. Raha maksetaan kolmen ensimmäisen vuoden aikana.

Viron julkisissa kouluissa on vajaat 15 000 opettajaa, joiden keski-ikä on melkoisen korkea, vähän yli 45 vuotta. Miesopettajia on vain nelisentoista prosenttia, ja koska yliopistoista valmistuu koko ajan naisia enemmän kuin miehiä, tämä epätasapaino ei korjaannu.

Viron talouskriisi on pakottanut alentamaan palkkoja monilla aloilla, mutta opettajien palkkoihin ei ole koskettu.

Viron venäläiskoulujen lukioiden opetuksen muuttaminen vironkieleen on jatkunut myös kuluvan kuun alussa alkaneella syyslukukaudella.

Musiikkia, Viron kirjallisuutta ja yhteiskuntaoppia opetetaan nyt viroksi.

Yksi pulmista on ollut riittävästi vironkieltä taitavien opettajien löytäminen venäläislukioihin. Niiden siirtyminen vironkieleen alkoi kaksi vuotta sitten.

Venäläiset peruskoulut ovat yhä ja pysyvät venäjänkielisinä.

Myös viron lastentarhoissa aletaan opettaa valtion ainoaa virallista kieltä, viroa vähintään kolmevuotiaille lapsille.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot