Mainos
Mainos

Virossa vakoilusta tuomitut työskentelivät salakuljettajina

Kolme salakuljettajaa joutui Virossa telkien taakse syytettynä vakoilusta Venäjän tiedustelupalvelun hyväksi.

Tuorein tuomioista annettiin viime viikolla, kun 32-vuotias virolaismies tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen. Kaksi muuta miestä saivat tuomionsa jo lokakuussa. Toinen heistä sai neljän vuoden tuomion, toiselle langetettiin kahden vuoden tuomio.

Viron syyttäjäviranomaiset ja poliisi kertoivat tiistaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa lisätietoja miehistä.

Kahdella tuomituista oli Viron ja Venäjän kaksoiskansalaisuus. Kolmannen kansalaisuus oli määrittelemätön.

Syytteiden mukaan kaksi miehistä värvättiin kolme vuotta sitten. He vuotivat tietoja Viron suojelupoliisista, rajavartiolaitoksesta ja puolustusvoimista Venäjän tiedustelupalvelulle.

Kolmas tuomittu oli syytteiden mukaan tehnyt yhteistyötä Venäjän kanssa jo vuodesta 1994 lähtien. Kaikki miehet oli värvätty tiedustelupalvelun leipiin Venäjän Pihkovan alueella, joka sijaitsee Viron rajan lähettyvillä.

Kahdella miehistä oli yhteyksiä Viron suojelupoliisiin. Viron suojelupoliisin mukaan kukaan tuomituista ei ole Viron valtion työntekijä tai kaksoisagentti.  

Miehillä kirjavaa rikostaustaa

Syyttäjä Inna Ombergin mukaan miehet olivat salakuljettaneet savukkeita Viron ja Venäjän välillä, kun Venäjän tiedustelupalvelu värväsi heidät leipiinsä. Yksi miehistä oli syyllistynyt myös ihmissalakuljetukseen. Uutistoimisto Delfin mukaan yksi miehistä oli saanut tuomioita myös lievemmistä rikoksista, kuten rattijuopumuksesta.

Miesten päämotiivi vakoilussa oli ilmeisesti se, että yhteistyö tiedustelupalvelun kanssa hyödytti heidän salakuljetusbisnestään. Jotkut saivat myös taloudellista hyötyä tietovuodoista.

Viron suojelupoliisin mukaan tapaus osoittaa, että vakoilusta tuomittujen ei tarvitse aina työskennellä valtion tehtävissä, vaan Venäjä voi värvätä vakoiluun myös muita ihmisiä.

– Kellään heistä ei ollut pääsyä Viron valtion salaisiin tietoihin, sanoi Viron suojelupoliisin tiedottaja Harrys Puusepp.

Teoista koitui kuitenkin Puuseppin mukaan vaaraa kansalliselle turvallisuudelle.

– Estimme ehdottomasti suuremmat vahingot, hän sanoi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme