Mainos
Mainos

Virtsasta tehtiin vettä ja lannoitetta aurinkovoimalla – sitten siitä valmistetaan olutta

Belgialaiset tiedemiehet ovat keksineet laitteen, joka erottelee virtsan juomavedeksi ja lannoitusaineeksi. Laite on vieläpä ympäristöystävällinen, sillä se käyttää aurinkoenergiaa. Keksinnöstä toivotaan helpotusta kehitysmaiden ja syrjäisten alueiden vesipulaan. 

Gentin yliopiston keksinnössä virtsa kerätään suureen säiliöön, lämmitetään aurinkoenergialla toimivassa kattilassa ja johdetaan sen jälkeen suodattimeen, jossa se jaotellaan vedeksi ja ravinteiksi kuten kaliumiksi, typeksi ja fosforiksi.

Laitetta testattiin vastikään Gentissä järjestetyillä kymmenpäiväisillä musiikkifestivaaleilla, jossa juhlijoiden virtsasta eroteltiin 1000 litraa vettä. 

Tutkijaryhmän tavoitteena on rakentaa ensistä suurempia laitteita käytettäväksi muun muassa urheilutapahtumissa ja lentokentillä, mutta myös kehitysmaissa, missä on pulaa sekä juomavedestä että lannoitteista. 

Kuten aikaisemmissakin tutkijaryhmän testauksissa, myös tämänkertainen erä puhdistettua vettä pääsee hyötykäyttöön: siitä tehdään yhtä Belgian tunnetuimmista tuotteista – olutta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme