Mainos
Mainos

Visailutähdestä Italian pääministeriksi – 39-vuotias Renzi julkisuusmyllyssä

Italian kaikkien aikojen nuorin pääministeri Matteo Renzi on joutunut valtavan mediajulkisuuden kohteeksi sen jälkeen, kun hän toissaviikolla savusti ulos edeltäjänsä Enrico Lettan ja nousi maan johtoon.

39-vuotiaan uraohjuksen jokaista liikettä vahditaan nyt tarkkaan, ja kaikki raportoidaan tiedotusvälineissä valokuvien kera: miten Renzi ensimmäistä kertaa parlamenttiin saapuessaan kysyi tietä sisään, kuinka hän hipelöi kravattiaan, mitä autoja hän ajaa, minkä värisiä alleviivaustusseja hän käyttää ja mikä kirja hänellä on työpöydällään.

Mediajulkisuuteen on nyt tuotu myös Italian uusi ensimmäinen nainen, Renzin vaimo Agnese Landini. Opettajana työskentelevä Landini on ilmoittanut pysyvänsä pariskunnan lasten kanssa Firenzessä sen sijaan, että siirtyisi miehensä työn perässä Roomaan.

Voitti tv-visailun 19-vuotiaana 

Julkisuus ei ole kuitenkaan Matteo Renzille mikään uusi asia. Hänestä tuli tv-julkkis ensi kertaa La ruota della fortuna -visailussa vuonna 1994, jossa 19-vuotias Renzi voitti yhteensä 48 miljoonaa liiraa. Samana vuonna hän aloitti poliittisen uransa. PD-puolueen esivaalin aikaan Renzi kiersi eri tv-lähetyksiä käytännössä joka päivä.

Renzin julkisuuskuva on tarkoituksellisen nuorekas. Amici-ohjelmassa ja myöhemmin Chi-lehdessä mustassa nahkatakissa esiintynyttä Renziä on verrattu taannoisen Onnen päivät -ohjelman Fonzieen. Nuorekkuutta haetaan myös elekielellä. Renzi esimerkiksi piti käsiään taskussa pitäessään senaatille puhetta, jossa hän pyysi luottamusta hallitukselleen.

Renzi on myös ahkera sosiaalisen median käyttäjä. Parlamentin istunnossa hänellä on ollut edessään sekä kannettava tietokone että älypuhelin, jonka akkua pitää ladata vähän väliä. Kun Renzi meni perjantaina presidentti Giorgio Napolitanon luo esittelemään ministerilistansa ja kokous kesti odotettua pidempään, twiittasi pääministeri “Olen tulossa, olen tulossa!” ennenkuin astui lehdistön eteen.

Toisinaan sosiaalisen median aktiivikäyttö on myös altistanut Renzin irvailulle. Kun Renzi viime vuonna vastaili äänestäjien kysymyksiin Twitterissä, häneltä kysyttiin muun muassa pastareseptiä ja pukeutumisohjeita.

Italian parlamentin alahuone äänestää Matteo Renzin hallituksen luottamuksesta tänään. Parlamentin ylähuone eli senaatti antoi oman luottamuksena eilen äänin 169-139.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme