Mainos
Mainos

Ainakin viisi kuollut Meksikon rajussa 8 magnitudin maanjäristyksessä – Tsunamivaara ympäri Väli-Amerikkaa

Etelä-Meksikossa koettiin 8,1 magnitudin maanjäristys eilen illalla paikallista aikaa, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS. Järistyksen on raportoitu kestäneen jopa minuutin. Tutkimuskeskus on raportoinut myös useista yli 5 magnitudin jälkijäristyksistä.

Järistys on tappanut kolme henkilöä Chiapasin osavaltiossa ja kaksi viereisessä Tabascon osavaltiossa, paikalliset viranomaiset kertovat. Lisäsksi Guantemalassa on maan presidentin mukaan kuollut yksi järistyksen vuoksi.

Järistyksen keskus oli Tyynellämerellä noin sata kilometriä lounaaseen Chiapasin osavaltion rannikolta. Järistys tapahtui noin 35 kilometrin syvyydessä.  

Maanjäristys ravisutti pääkaupunki Mexico Cityn rakennuksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan ihmiset juoksivat kaduille pyjamissa järistyksen alettua. Joiltain alueilta katkesivat sähköt.

– En ole ikinä ollut missään, missä maa olisi liikkunut niin paljon. Aluksi nauroin, mutta sitten valot sammuivat enkä tiennyt mitä tehdä. Lähes kaaduin, kertoo 31-vuotias Mexico Cityssä vieraillut arkkitehti Luis Carlos Briceno Reutersille.

– Tunsin oloni kauheaksi ja ajattelin "tämä on kaatumassa", kertoo asunnostaan paenut Liliana Villa, 35, Reutersille.

Viranomaisten mukaan järistys on voimakkain sitten vuoden 1985 järistyksen, jonka seurauksena kuoli tuhansia ihmisiä. Nyt tapahtunut järistys tuntui Guantemalassa asti, mutta vielä ei ole saatu tietoja suurista tuhoista.

Tsunamivaara

Tuhoisat tsunamiaallot ovat asiantuntijoiden mukaan mahdollisia järistyksen jälkiseurauksena.

USGS on antanut tsunamivaroituksen Meksikoon, Guatemalaan, El Salvadoriin, Costa Ricaan, Nicaraguaan, Panamaan, Hondurasiin ja Ecuadoriin.

Guardianin mukaan Meksikon eteläpuolen asukkaita on kehotettu lähtemään evakkoon mahdollisen tsunamin vuoksi. Yli kolmemetristen tsunamiaaltojen odotetaan iskevän Meksikon rannikolle lähitunteina. Tähän mennessä suurin Meksikoon iskenyt tsunamiaalto on ollut 0,7 metrinen. Muille alueille on ennustettu matalampia tsunamiaaltoja. Tsunamivaroitusta ei ole annettu Yhdysvaltain länsirannikolle.

Meksikoa uhkaa parhaillaan myös Katia-hurrikaani. Katia on ykköskategorian hurrikaani viisiportaisessa asteikossa.

Kuolonuhrien määrää ja muita tietoja päivitetty  8.9. kello 10, 10.06 ja 10.39.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme