Mainos
Mainos

Vuosisadan törkykampanja viimein päätökseen – Yhdysvaltain vaaliväittelyjen onnistumiset ja epäonnistumiset

Yhdysvalloissa ratkaistaan parhaillaan, kuka johtaa mata seuraavien neljän vuoden ajan. Vaalikampanja on ollut poikkeuksellisen likainen, jopa yhdysvalloissa, missä loanheittoon on jo totuttu. Vaalit ovat historialliset, sillä ensimmäistä kertaa ehdolla on nainen, demokraattien Hillary Clinton. Toisaalta suuri ylläty on myös ihaillun ja vihatun tv-kasvo Donald Trumpin noudu republikaanien presidenttiehdokkaaksi.  

MTV Uutiset on seurannut vaalikampanjaa alusta pitäen. Televisioidut vaalikampanjat on seurattu ja arvioitu. Alla olevaan juttuun on koottu tärkeimmät linkit ja videot. Niistä voi itse kukin arvioida, kuka vaalit voittaa.

Ensimmäinen vaaliväittely 27.9.

Ensimmäinen presidenttiehdokkaiden kolmesta vaaliväittelystä äityi odotusten mukaan syyttelyksi ja toisen heikkouksien kaiveluksi.


– Demokraattien konkari Hillary Clinton lateli faktoja ja tietämystään pöytään ja onnistui jopa nauramaan iloisesti. Republikaanien Donald Trump keskittyi kuumenemaan ja väistelemään faktoja. Paikoin Trumpin käsi kirjaimellisesti tärisi, kun hän ei ollutkaan enää esivaalien tavoin lavojen kuningas, kirjoitti tuoreeltaan MTV uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Toinen vaaliväittely 10.10.

Toisessa TV-väittelyssä asetelmat alkoivat jo horjua. Vaikka Clintonia pidettiin yhä selvänä voittajana, paransi Trump suoritustaan ja ylitti monen odotukset.

Amerikkalaiskatsojien mukaan Clinton voitti toisen vaaliväittelyn selvästi. Kyselyyn vastanneista 57 prosenttia piti Clintonia väittelyn voittajana. Trump puolestaan ylitti monien odotukset, vaikkei tarpeeksi voittaakseen kaksinkamppailun.  


Kipakkoja puheenvuoroja ei säästelty myöskään silloin, kun Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat "grillasivat" toisiaan oikein luvan kanssa hyväntekeväisyystilaisuudessa toisen vaaliväittelun jälkeen lokakuun lopussa. 

Molemminpuolisen näpäyttelyn parhaat palat valikoitiin myös Facebookissa julkaistulle videolle.

Kolmas vaaliväittely 20.10.

Kolmannella kerralla tunteet kuumenivat jo tosissaan. 

Yksi aiheista oli Donald Trumpin seksuaalisista ahdistelusyytöksistä syntynyt kohu.

Väittelyn jälkeen ihmetystä aiheutti Trumpin lausunto, jonka mukaan hän ei ehkä hyväksy vaalitulosta. 

Trump on toistuvasti väittänyt, että 8. marraskuuta pidettävien presidentinvaalien tulosta on peukaloitu jo ennakolta.  
Vaaliväittelyn toinen osapuoli Hillary Clinton sanoi pitävänsä Trumpin lausuntoa kauhistuttavana.  

Näin MTV seuraa ainutlaatuisia vaaleja:– Reaaliaikainen, hetki hetkeltä -vaaliseuranta alkaa MTV.fissä Suomen aikaa tiistaina iltapäivällä, kun äänestys alkaa Yhdysvalloissa itärannikolla.

– Tulosten odottaminen pääsee käyntiin Suomen aikaa kello 01 keskiviikkona, kun äänestys päättyy ensimmäisessä osavaltiossa.

– Jos tarpeeksi moni vaa'ankieliosavaltio kallistuu selkeästi Clintonin tai Trumpin puolelle, jokin tv-kanava voi "julistaa" lopullisen tuloksen jo ennen aamukuutta Suomen aikaa, jolloin äänestys päättyy länsirannikolla mm. Kaliforniassa.  MTV kertoo tämän reaaliajassa.

– Jos tilanne on hyvin tasaväkinen, lopullisen tuloksen selviäminen voi viipyä epämääräisen ajan. Uutistoimituksessa vierailee jo aikaisin aamulla useita asiantuntijoita selventämässä tilannetta ja analysoimassa vaalitulosta. 

– Huomenta Suomessa vaalitulosta seurataan kello 7-9. Vieraina mm. ulkoministeri Timo Soini ja presidentti Tarja Halonen.

– Ylimääräinen tunnin uutislähetys kello 9 MTV3-kanavalla ja MTV.fissä - lähetyksessä vierailee esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä.

– Vaaliaiheet ovat esillä myös MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa useissa suorissa lähetyksissä. MTV:n uutislähetykset kuullaan myös Radio Novan ja Radio Iskelmän taajuksilla sekä STT jakelemana useilla radiokanavilla.

– Kaikki vaaliaiheiset uutiset löytyvät täältä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme