Mainos
Mainos

Washington Post: Valkoinen talo yritti häiritä Venäjä-kuulemisia

Yhdysvalloissa presidentin Donald Trumpin hallinto on yrittänyt estää entistä oikeusministeriä Sally Yatesia antamasta todistajalausuntoa edustajainhuoneen tiedustelukomitealle, joka tutkii Venäjän epäiltyä sekaantumista Yhdysvaltojen viime vuoden vaaleihin. 

Asiasta kertoo Washington Post, jolle on vuodettu Yatesille lähetettyjä kirjeitä asiasta. Kirjeiden mukaan oikeusministeriö ilmoitti Yatesille aiemmin tässä kuussa, että Valkoisen talon mielestä presidentillä on oikeus vaatia salassa pidettäväksi suurta osaa asioista, joista Yates todistajalausunnossaan todennäköisesti puhuisi. 

Yatesin oli määrä todistaa edustajainhuoneen tiedustelukomitean edessä julkisessa kuulemisessa tällä viikolla. Komitean republikaanipuheenjohtaja Devin Nunes perui kuitenkin viime viikolla kuulemisen yllättäen. Demokraatit epäilevät Valkoisen talon painostaneen Nunesia perumaan kuulemisen. 

Yhdysvaltojen presidentillä on mahdollisuus yrittää kieltää sellaisten keskustelujen julkistaminen, jotka presidentti on käynyt työroolissaan ja jotka ovat olleet osa päätöksentekoprosessia tai poliittisten linjausten valmistelua. Joissain tilanteissa sääntö koskee myös hänen tärkeimpien neuvonantajiensa käymiä keskusteluja.  

Oikeudella on kuitenkin mahdollisuus kumota presidentin oikeus vaatia keskustelujen salaamista, mikäli julkistamiseen on riittävän painavat syyt. 

Yatesilla iso rooli Flynn-skandaalissa 

Sally Yates toimi oikeusministerinä edellisen presidentin Barack Obaman hallinnossa, ja hänen oli määrä jatkaa tehtävässään siihen saakka, kunnes Trump olisi ehtinyt nimittää uuden oikeusministerin. Trump kuitenkin erotti Yatesin jo sitä ennen, kun Yates oli asettunut häntä vastaan maahantulokieltoasiassa. 

Ennen erottamistaan Yates ehti olla mukana tapahtumaketjussa, joka johti Trumpin ensimmäisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin eroon. 

Flynn joutui eroamaan, koska oli valehdellut keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään kanssa. Flynn erosi muutamaa päivää sen jälkeen, kun Washington Post oli paljastanut hänen valheensa kansalle. Valkoinen talo oli kuitenkin tiennyt hänen valehtelustaan jo useita viikkoja aikaisemmin, sillä Yates oli kertonut asiasta Trumpin hallinnon edustajille. 

Valkoinen talo on sanonut alkaneensa heti tutkia asiaa Yatesin kerrottua heille tilanteesta. Ulospäin näkyviin toimiin Trumpin hallinto ryhtyi kuitenkin vasta sitten, kun tiedotusvälineet olivat tarttuneet asiaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme