Mainos

WEU sulautetaan EU:hun

Länsi-Euroopan unionin WEU:n ulko- ja puolustusministerit päättivät tänään Portossa, että WEU:n toiminta ajan mittaan lakkautetaan tai sulautetaan Euroopan unioniin. EU puolestaan kehittää omaa kriisinhallintatoimintaansa.

Valtiosihteeri Jukka Valtasaari ulkoministeriöstä korosti Suomen puheenvuorossa, ettei WEU:ta voida suoraan liittää EU:hun näiden kahden erilaisen luonteen vuoksi. WEU on puolustusliitto, jonka kaikki täysjäsenet ovat myös Naton jäseniä. Javier Solana, EU:n ulkopoliittinen edustaja ja samalla WEU:n pääsihteeri, sanoi että WEU:n turvallisuustakuut "ehkä tulevaisuudessa" siirretään EU:hun.

Toistaiseksi EU:n liittoutumattomat jäsenmaat eivät kuitenkaan ole osoittaneet kiinnostusta tähän, totesi Solana. Paperilla WEU on jatkossakin puolustusliitto, vaikka jäsenten yhteisen puolustuksen hoitaa Nato.

EU:n huoleksi siirtyviin toimintoihin kuuluvat WEU:n Madridin lähistöllä sijaitseva satelliittikeskus ja turvallisuustutkimuslaitos Pariisissa. Suomi ja muut maat sen sijaan vastustavat sitä, että WEU:n Brysselin sihteeristön satapäinen henkilöstö saisi automaattisesti työpaikat EU:sta.

Ei hautajaistilaisuus

Porton ministerikokous ei kuitenkaan ollut WEU:n hautajaistilaisuus. "Armomurha ei ole vielä sallittu Euroopassa", sanoi EU:n puheenjohtajamaan Portugalin edustaja. WEU:n nykyinen toiminta jatkuu säästöliekillä ilmeisesti vuoteen 2003 saakka, jolloin EU:n pitäisi olla valmis kokoamaan 60 000:n hengen vahvuinen kriisinhallintajoukko.

EU:n perussopimuksen mukaan unioni voi pyytää WEU:ta suorittamaan kriisinhallintatehtäviä tarvittaessa Natolta lainattavin voimin. Viime talvena pidettiin tämänsisältöinen harjoitus. Käytännössä WEU:n rooli on kuitenkin ollut hyvin vaatimaton.

WEU kouluttaa tällä hetkellä poliiseja Albaniassa ja raivaa miinoja Kroatiassa. EU ottaa mahdollisesti nämä projektit hoitoonsa. Valtasaari muistutti, että WEU on ollut hyvin hyödyllinen foorumi turvallisuuspoliittiselle keskustelulle Euroopassa. Suomen mukaan vastaavanlaista keskustelua tulisi jatkaa EU:n ja kriisinhallinnan kehittämisestä kiinnostuneiden maiden kesken.

WEU:n piiriin kuuluu 28 maata. Täysjäsenet kuuluvat sekä Natoon että EU:hun, Suomen kaltaiset tarkkailijajäsenet kuuluvat EU:hun mutta eivät Natoon. Liitännäisjäsenet, kuten Turkki ja Norja kuuluvat Natoon mutta eivät EU:hun; liitännäiskumppanit kuten Viro, jotka ovat hakeneet EU-jäsenyyttä.

Ranska ottaa heinäkuun alussa puheenjohtajuuden sekä EU:ssa että WEU:ssa. WEU:n seuraava ministerikokous pidetään marraskuussa Marseille ssa, vaikka etukäteistietojen mukaan ranskalaiset ovat pitäneet uusien kokousten järjestämistä turhana.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot