Mainos
Mainos

WHO: Lähtevät matkustajat tutkittava Ebola-alueella - Suomeen ei kohdistu uhkaa

Maailman terveysjärjestö WHO vaatii nyt, että Ebolasta kärsivien maiden tulee tutkia kaikki lähtevät matkustajat kansainvälisillä lentokentillään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomeen ei edelleenkään kohdistu epidemia uhkaa.

- Edelleen nähdään tämä epidemian syntyminen Euroopassa hyvin pienenä riskinä. Toki tällaisina yksittäistapauksia saattaa eri maihin lentoliikenteen mukana tulla, mutta leviäminen täällä länsimaissa on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sanoo MTV Uutisille.

Suomessa on varauduttu yksittäisiin Ebola-tartuntoihin. Viranomaisohjeistus on tarkistettu ja varautumistyötä on tehty jo aiemmin. Kaiken kaikkiaan valmius eristyshoitoon Helsingin Meilahden sairaalassa on hyvä.

- Ehkä todennäköisin riski olisi, että joku siellä avustustyössä tai paikallisissa olosuhteissa toiminut ihminen, joka joutuu kontaktiin. Tavallinen turisti tai matkustajan riski sairastua Ebolaan on käsitykseni mukaan edelleenkin hyvin pieni, HYKSin infektioklinikan ylilääkäri Asko Järvinen sanoo.

Myös Järvisen mukaan riski yksittäistapauksista laajenevaan suureen epidemiaan on olematon.

- Kyllä pitäisin sangen varmana sitä, että tällainen tapaus tunnistettaisiin varsin nopeasti ja laajempaa epidemiaa ei synny. Useimmiten epäily alkaa jo alkuvaiheessa, jolloin potilas ei tartuta niin voimakkaasti kuin taudin edistyessä, jolloin verenvuotoja ja ruumiin eritteitä joudutaan hoitamaan ja silloin tartunnan riski lisääntyy. Ei meillä mielestäni epidemian vaaraa ole, Järvinen sanoo. 

Kuolleiden määrää vähätelty

Ebolaan kuolleiden määrä on yhä jatkanut nousuaan. Länsi-Afrikassa tautiin on kuollut WHO:n viime viikon loppupuolella annetun viimeisimmän arvion mukaan vähintään 1145 ihmistä. Todellisuudessa määrän uskotaan olevan kuitenkin selvästi suurempi. 

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan tauti leviää nopeammin kuin viranomaiset pystyvät sitä hallitsemaan. Esimerkiksi monet paikalliset Ebola-potilaiden kanssa työskennelleet sairaanhoitajat eivät uskalla enää hoitaa potilaita. Kymmenet sairaanhoitajat ovat kuolleet ja moni pelkää saavansa saman kohtalon.

- Kuten kansainväliset avustusjärjestöt ovat todenneet, niin tilanne on haasteellinen ja menee varmasti vielä kuukausia ennen kuin tilanne on hallinnassa. 

- Kansainvälinen panostus tällä hetkellä on niin merkittävää, että uskon, että tämä epidemia kuitenkin saadaan kuriin, Carita Savolainen-Kopra, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo. 

Taudin tarttumiseen lentokentillä ei uskota

Mikäli Ebola-viruksesta kärsivistä maista poislähtevällä henkilöllä on merkkejä viruksesta, hän ei saa WHO:n ohjeistuksen mukaan matkustaa. Järjestö kuitenkin korostaa, että Ebola-tartunnan riski lentokoneessa on pieni, eikä laajemmille matka- tai kaupparajoitteille ole tarvetta.  

Myös infektioklinikan ylilääkäri Asko Järvinen ei pidä taudin leviämistä suoraan lentokentiltä suurena uhkana. 

- Taudin tartuttavuus lisääntyy kun tauti menee eteenpäin ja siinä vaiheessa ihminen on jo niin sairas, että hän on hädin tuskin lentokuntoinen. Tiedossani ei ole tapauksia, joissa Ebola olisi lentokentillä tarttunut, Järvinen kertoo.

- Lähinnä pitäisi muistaa, että ihminen joka siltä alueelta tulee, niin kysyä nämä kysymykset, voisiko Ebola olla mahdollisesti taustalla, sillä tauti alkaa aika epämääräisin infektio-oirein: kuumeella, vilun väristyksillä, yleisellä huonolla ololla, Järvinen jatkaa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme