Mainos
Mainos

WHO: Makkara, pekoni ja kinkku altistavat suolistosyövälle tupakan tavoin

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan prosessoitu liha ollaan luokittelemassa suolistosyöpään altistavaksi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että makkara, kinkku ja pekoni on linkitetty syöpään siinä missä asbesti, arsenikki ja tupakka.

Lihan prosessointi liittyy sen säilyttämiseen. Prosessoitu liha on esimerkiksi savustettu tai suolattu tai siinä on käytetty säilöntäaineita.

– Maailman terveysjärjestön luokittelu perustuu sille, kuinka varmoja voimme jostakin asiasta olla, eli kuinka vahvoja todisteita meillä on. Tämä ei perustu niinkään sille, kuinka suuren syöpäriskin prosessoitu liha aiheuttaa. Riski sairastua syöpään ei ole niin suuri kuin tupakoinnissa, sanoo brittiläinen syöpätutkija Sarah Williams

Myös punainen liha on pahaksi ihmisen terveydelle. Maailman syöpäjärjestö (WCRF) on varoittanut jo vuosia punaisen lihan haitoista. Järjestön mukaan lihoissa käytettävä punainen väripigmentti saattaa olla syynä moniin suolistosyöpiin. 

Äänestys

Oletko huolissasi lihansyönnin terveysriskeistä?

Kyllä

En

Oletko huolissasi lihansyönnin terveysriskeistä?

Kyllä 30%

En 70%

30%
70%
ääniä 7454 kpl

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme