Mainos
Mainos

WHO on julistanut zikaviruksen terveysvaaraksi kaikkialla maailmassa

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö on julistanut zikaviruksen maailmanlaajuiseksi terveysvaaraksi maanantai-iltana pitämässään kokouksessa. 

WHO mukaan maailman valtioiden on koordinoidusti ryhdyttävä toimiin zikaviruksen leviämisen estämiseksi. WHO ei kuitenkaan suositellut erityisiä matkustusrajoituksia. 

WHO:ta on syytetty hitaasta asiaan puuttumisesta. Nyt tehdyt suositukset on tehnyt itsenäinen asiantuntijakomitea WHO:n pyynnöstä. 

Aiemmin tänään Brasilian terveysviranomaiset sanoivat, että zikaviruksen aiheuttamia tartuntatapauksia näyttää olevan enemmän kuin aiemmin on luultu. Tämä johtuu siitä, että useimmissa tapauksissa zikaviruksen kantajilla ei ole mitään oireita eikä tartunnan saaneiden lukumäärää siksi tarkasti tiedetä. 

WHO kertoi viime viikolla, että zikavirus saattaa tarttua ainakin neljään miljoonaan ihmiseen pääasiassa Latinalaisessa Amerikassa. 

Keskiamerikkalainen Panama kertoi tänään, että maassa on 50 zikavirustapausta. 

Zikaviruksen uskotaan olevan vaarallinen etenkin sikiöille. Virus saattaa aiheuttaa mikrokefalian-nimisen kehityshäiriön, joka aiheuttaa pienipäisyyttä. Viruksen on kerrottu olevan yhteydessä myös neurologiseen Guillain-Barre-oireyhtymään. Lukuisat Etelä-Amerikan maat ovat kehottaneet naisia välttämään lasten hankkimista, kunnes zikaviruksen leviäminen on saatu hallintaan.

Rokote ehkä vuoden kuluttua  

WHO:n mukaan virusta vastaan toimivan rokotteen kehittäminen kestää vähintään vuoden.  Ennen rokotteen kehittämistä ainoa keino suojautua tartunnalta on suojautua hyttysiltä. 

Suomessa zikaviruksen ei uskota leviävän, sillä täällä ei ole hyttyslajia, joka voisi tartuttaa viruksen ihmisiin. Sen sijaan yksittäisiä tapauksia saattaa esiintyä, kun matkustajia tulee virusalueelta. 

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on suositellut, että raskaana olevat naiset eivät matkustaisi epedemia-alueelle. 


Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot