Mainos
Mainos

WSJ: Terroristit tavoittelivat suurta verilöylyä - yrittivät iskeä täpötäydelle jalkapallostadionille

Pariisin terrori-iskujen tutkinnan edetessä on ilmennyt, että iskusarjalla tavoiteltiin vielä merkittävästi suurempaa verilöylyä.  

Terroristien suunnitelma räjäyttää pommeja Stade de France -stadionilla Ranskan ja Saksan jalkapallo-ottelun aikana epäonnistui sisäänkäynnin vartijoiden valppauden takia, kirjoittaa The Wall Street Journal.  

Yksi Pariisin terrori-iskujen toteuttajista yritti sisään jalkapallostadionille, mutta pysäytettiin portilla, lehti kertoo.

Itsemurhapommittajalla oli lippu stadionilla käynnissä olleeseen jalkapallo-otteluun, mutta stadionin sisäänkäynnillä turvamiehet huomasivat hänen räjähdevyönsä. Tämän jälkeen hyökkääjä räjäytti itsensä portilla.  

Poliisi epäilee, että miehen alkuperäinen tarkoitus oli räjäyttää pommi yleisön seassa stadionilla ja saada aikaan hengenvaarallinen pakokauhu.   

Stade de France -stadionilla oli käynnissä Ranskan ja Saksan jalkapallo-ottelu.  Ottelua oli paikan päällä seuraamassa myös Ranskan presidentti Francois Hollande

Vain muutamia minuutteja myöhemmin toinen itsemurhapommittaja räjäytti räjähdevyönsä stadionin ulkopuolella ja kolmas pian tämän jälkeen läheisen McDonalds-ravintolan lähellä.  

Räjähdysten sarjassa sai surmansa yksi sivullinen.  

Stade de France -stadionille mahtuu parhaimmillaan 80 000 ihmistä.

Yhden epäillyn isä ja veli otettu kiinni

Pariisin iskuissa kuoli 129 ihmistä ja haavoittui yli 350. Iskuista tuhoisin tehtiin Bataclan-konserttisaliin, jossa kuoli yli 80 ihmistä.  

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskujen takana. Tällä tietoa kaikkiaan seitsemästä hyökkääjästä kaikki saivat surmansa, mutta viranomaiset tutkivat yhä, onko iskuihin liittyviä henkilöitä vapaalla jalalla.  

Yhden itsemurhapommin Pariisissa laukaisseen hyökkääjän isä ja veli on otettu kiinni, tutkintalähteet kertovat. Molempien koteihin on myös tehty etsintä. Ei ole tiedossa, epäilläänkö heitä osallisuudesta terrori-iskuihin.  

Ranskalaismedioiden mukaan yksi tekijöistä olisi tunnistettu kolmekymppiseksi ranskalaismieheksi. Bataclan-konserttisaliin hyökännyt mies oli radikalisoituneita henkilöitä seuranneelle poliisille entuudestaan tuttu.   

Myös Belgiassa on tehty pidätyksiä Pariisin terrori-iskuihin liittyen.  

FBI lähettää tutkijaryhmän  

Kreikan hallituslähteiden mukaan on todennäköistä, että Pariisin hyökkääjistä ainakin kaksi oli tullut Eurooppaan Kreikan kautta.  

Aiemmin Kreikka vahvisti, että yhdeltä terrori-iskujen paikalta löydetty Syyrian passi kuului Kreikassa lokakuussa rekisteröityneelle turvapaikanhakijalle. Hän oli tullut Eurooppaan Lerosin saaren läpi, missä hänet oli EU-sääntöjen mukaan tunnistettu.  

Kreikan hallituslähteiden mukaan terroriepäiltyjen joukossa on toinenkin mies, jonka epäillään saapuneen Eurooppaan samaa reittiä.  

CBS-uutiskanavalle puhuneen yhdysvaltalaisen turvallisuuslähteen mukaan on kuitenkin mahdollista, että löydetty Syyrian passi on väärennös. Kuolleiden hyökkääjien henkilöllisyyttä selvitetään muun muassa DNA-testein.  

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on lähettämässä ryhmän tutkijoita Ranskaan auttamaan muun muassa todisteiden ja teletietojen keräämisessä, kertoo ABC-uutiskanava.  

"Ranskassa tuhansia radikalisoituneita" 

Pariisin terrorismintutkintakeskuksen johtaja Jean Charles Brisard sanoo BBC:lle, että Ranskassa on arviolta noin 3 800 radikalisoitunutta henkilöä. 

– Tämän lisäksi meillä on 2 000 Ranskan kansalaista tai Ranskassa asuvaa, jotka ovat tai ovat olleet yhteydessä jihadistiverkostoihin Syyriassa ja Irakissa, Brisard sanoo.  

Hänen mukaansa 600 Ranskan kansalaista on taistelemassa Syyriassa tai Irakissa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme