Mainos
Mainos

WTO:n johtaja: Suomelle ainoa vaihtoehto on kansainvälinen kauppa ja intergraatio

Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtajan Roberto Azevedon mukaan kansainvälistä kauppaa syytetään nykyään liian heppoisin perustein monista ongelmista.

Suomessa vierailevan Azevedon mukaan todellinen syy esimerkiksi työpaikkojen katoamiseen on useimmiten jokin muu, kuten innovaatiot ja edistysaskeleet tuottavuudessa ja teknologiassa.

– On helppoa syyttää kauppaa kun ihmiset tuntevat olonsa epävarmaksi ja työpaikat katoavat, Azevedo myöntää STT:n haastattelussa.

Protektionismi ei hänen mukaansa kuitenkaan ole oikea ratkaisu muutokseen vastaamisessa. Rajojen sulkeminen laskee ennen pitkää suuretkin kotimarkkinat omaavan maan taloudellista kilpailukykyä ja kansalaisten elintasoa.

– Hinnan maksavat kansalaiset, ja köyhin osa kansasta maksaa eniten, brasilialainen Azevedo sanoo.

Pienemmille maille, esimerkiksi Suomelle, itseensä sulkeutuminen ei ole senkään vertaa vaihtoehto.

– Ainoa kestävä tie Suomelle on integraatio muun maailman kanssa, Azevedo sanoo.

Protektionismin sijaan hän kaipaa toimia työnsä menettäneille sekä sosiaalisia turvaverkkoja ja mahdollista kouluttautua uudelleen. Nuorten koulutuksen pitäisi puolestaan valmistaa opiskelijoita paremmin tulevaisuuden työelämään katoavien alojen sijaan.

– On edullisempaa tukea työnsä menettänyttä henkilöä kuin suojella työpaikkaa, Azevedo tiivistää.

Kansainvälisen kaupan osalta Azevedo pitää tärkeänä saada pienet ja keskisuuret yritykset paremmin mukaan hyötymään kaupasta ja kansainvälisistä arvoketjuista. Erityisesti monissa kehittyvissä maissa pk-yritykset ovat suuri työllistäjä mutta ne eivät hyödy kaupan mahdollisuuksista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme