Mainos

WWF: Kalakannat puolittuivat vain 40 vuodessa

Maailman merien kalakannat ovat puolittuneet runsaan 40 vuoden aikana, selviää ympäristöjärjestö WWF:n raportista.

Living Blue Planet -raportin mukaan selkärankaisten eläinten määrä merissä on pienentynyt rajusti koko maailmassa. Suurimmat syyt ovat liikakalastus, elinympäristöjen tuhoutuminen ja ilmastonmuutos. Eniten pudotusta on tapahtunut trooppisissa vesissä.

– Kalastus on yksiselitteisesti ylittänyt kestävyyden rajat, ja väestönkasvu lisää painetta kalastaa aina vain enemmän. Maailman meriä on kautta historian pidetty ehtymättöminä kala-aittoina, mutta todellisuus on toinen. Vaarana on, että pyydämme meret tyhjiksi vielä omana elinaikanamme, sanoo Suomen WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Lisäksi esimerkiksi koralliriutat ja meriruohokasvustot ovat vähentyneet tuntuvasti. Vilhusen mukaan trooppisissa vesissä yli puolet riuttoja rakentavista koralleista on kadonnut viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana. Tutkimusten mukaan koralliriutat voivat hävitä maapallolta kokonaan vuoteen 2050 mennessä, ja samanlaista elinympäristöjen häviämistä tapahtuu myös meidän vesillämme.

Kotimainen esimerkki elinympäristöjen tuhosta on jokien patoaminen, joka estää lohia ja muita vaelluskaloja nousemasta kutemaan. 

– Olemme Suomessa tuhonneet patoamalla yli 90 prosenttia lohijoistamme, mikä on kyseenalainen maailmanennätys, Vilhunen sanoo.

Hänen mukaansa tuhot ovat vielä korjattavissa kalastusta vähentämällä ja ylikalastettuja kalakantoja elvyttämällä.

"Suojelutavoite liian vaatimaton"

Kansainvälisten luonnon monimuotoisuutta koskevien sopimusten tavoite on suojella 10 prosenttia merten pinta-alasta vuoteen 2020 mennessä. Suomen WWF:n pääsihteerin Liisa Rohwederin mukaan tavoite on vaatimaton eikä siihenkään olla tätä vauhtia pääsemässä.

– Meidän on tartuttava toimeen nyt. Suojelusta hyötyisi luonnon lisäksi myös talous, sillä puhtaiden ja terveiden merten arvo on valtava, Rohweder sanoo.
Tutkimuksessa seurattiin yli 1 200 eläinlajin kaikkiaan yli 5 800 kantaa.

Aineisto oli kaksi kertaa aiempia tutkimuksia kattavampi. Löydökset perustuvat Living Planet -indeksiin ja tietokantaan, jota ylläpitää Zoological Society of London -seura.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot