Mainos
Mainos

Xi varoitti Hongkongia haastamasta Kiinaa

Kiinan presidentti Xi Jinping antoi Hongkongille selväsanaisen varoituksen, kun erityisalueella lauantaina vietettiin Kiinan vallan palauttamisen 20-vuotispäivää. Britannia luovutti Hongkongin takaisin Kiinalle vuonna 1997, mutta kaikki hongkongilaiset eivät edelleenkään sulata Pekingin hallintoa.

Xi linjasi tv-puheessaan, että kaikki yritykset Kiinan auktoriteetin murentamiseksi ovat ehdottomasti kiellettyjä. Xi vieraili Hongkongissa ja piti tv-puheen Hongkongin uuden johtajan Carrie Lamin virkaanastujaisten yhteydessä. Xin kolme päivää kestänyt vierailu Hongkongiin oli hänen ensimmäisensä sen jälkeen kun hän nousi valtaan vuonna 2013.

Puheessaan Xi julisti, että Hongkong on nyt "vapaampi ja demokraattisempi kuin koskaan aiemmin" ja lupasi ylläpitää sen erityisasemaa ja itsehallintoa. Hän varoitti kuitenkin samalla yrittämästä sabotoida Kiinaa Hongkongista käsin.

Hongkongin itsenäisyyttä ja demokratiaa vaativa liike ärsyttää Kiinan keskushallintoa suuresti. Demokratia-aktivistit syyttävät Kiinan viranomaisia sieppauksista ja puuttumisesta Hongkongin elämään monin tavoin, muun muassa tiedotusvälineiden ja koulujen toimintaan puuttumalla.

Entinen siirtomaavalta Britannia on yrittänyt pitää demokratiapyrkimyksiä esillä viittaamalla maiden yhteiseen julistukseen Hongkongin erityisasemasta, joka hyväksyttiin luovutuksen yhteydessä. Kiinan ulkoministeriö vastasi toteamalla, että julistus on "historiaa ja vailla käytännön merkitystä".

Tiukat turvatoimet pitivät mielenosoitukset kurissa

Virkaanastujaisten aikana tapahtui yhteenottoja Kiina-mielisten ja demokratiaa kannattavien mielenosoittajien välillä. Hongkongin itsenäisyyttä ajava liike oli kutsunut kannattajiaan kerääntymään yhteen "Kiinan kolonialismin murskaamiseksi". Xi ehti poistua Hongkongista ennen kuin mielenosoitukset alkoivat.

Marssijoita kertyi lopulta noin 60 000. Muutamia ihmisiä pidätettiin, mutta tiukat turvatoimet estivät laajemmat yhteenotot. Marssijat vaativat Kiinaa päästämään rauhannobelisti Liu Xiaobon matkustamaan ulkomaille saamaan hoitoa terminaalivaiheeseen edenneeseen syöpäänsä. Liu on vapautettu vankilasta, mutta ei ole saanut matkustuslupaa.

Kolme vuotta sitten Hongkongissa nähtiin laajoja mielenosoituksia demokratian ja vapaiden vaalien puolesta. Demokratialiikkeen vaatimuksiin ei suostuttu, mutta mielenosoitukset lamauttivat kaupungin kuukausiksi.

CNN:n mukaan presidentti Xi vietti vierailunsa aikana hyvin vähän aikaa kansan läheisyydessä. Esimerkiksi Hongkongin keskustassa sijaitseva alue, jolla presidenttipari majoittui, oli suljettu suurilta osin vierailun ajaksi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme