Mainos
Mainos

Ydinaseiden riisunta etenee

Yhdysvallat ja Venäjä allekirjoittivat myöhään eilen joukon sopimuksia, jotka voivat edistää strategisten ydinaseiden vähentämistä.

Solmittujen sopimusten ansiosta Start II -sopimuksen ratifiointi Venäjällä saattaa helpottua. Strategisten ydinkärkien rajoittamista koskevan Start II -sopimus allekirjoitettiin jo vuonna 1993, mutta sen toimeenpano on viivästynyt.

Yhdysvaltain kongressi ratifioi viime vuonna sopimuksen, mutta Venäjän duuma on viivytellyt sen hyväksymisessä. Nyt allekirjoitetuissa sopimuksissa Yhdysvallat lupaa olla kehittelemättä omia ohjusohjelmiaan, jos Venäjä tulee mukaan ydinkärkien vähentämiseen. Duuman päätöksenteon uskotaan helpottuvan myös siksi, että Start II -sopimuksen alkamisajankohtaa siirrettiin viidellä vuodella vuoden 2007 loppuun.

New Yorkissa pidettyyn allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright ja Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov sekä Ukrainan, Kazahkstanin ja Valkovenäjän edustajat.
(STT-Reuter-AFP)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme