Mainos
Mainos

Ydinkoekielto voimaan Venäjällä

Kansainvälinen ydinkokeet kieltävä sopimus on saanut lainvoiman Venäjällä. Presidentti Vladimir Putin vahvisti duuman jo aiemmin hyväksymän lain allekirjoituksellaan tänään.

Ydinkoekieltosopimus voimaan myös venäjällä

Ydinkoekielto astuu muodollisesti voimaan vasta, kun 44 ydinasekyvyn omaavaa valtiota on allekirjoittanut ja vahvistanut sopimuksen. Näistä 41 valtiota on tähän mennessä allekirjoittanut ja 28 vahvistanut asiakirjan. Intia, Pakistan ja Pohjois-Korea eivät ole toistaiseksi suostuneet allekirjoittamaan sopimusta.

Sopimus on ollut vastatuulessa myös Yhdysvalloissa, missä senaatti torjui sopimuksen vahvistamisen viime vuonna. Asiantuntijat katsovatkin Venäjän olevan nyt askeleen edellä aseistariisunnassa maan ratifioitua myös pitkään odottaneen Start II -aserajoitussopimuksen.

Sopimusten vahvistamisella Venäjän uskotaan pyrkivän painostamaan Yhdysvaltoja noudattamaan ohjustentorjuntajärjestelmät kieltävää ABM-sopimusta. Venäjän mielestä Yhdysvalloissa suunnitteilla oleva kansallinen ohjuspuolustusjärjestelmä rikkoo vuonna 1972 solmittua sopimusta.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tapaa Putinin viikon kuluttua Moskovassa. Myös aserajoituskysymysten odotetaan nousevan esille keskusteluissa.

(STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme