Mainos
Mainos

Ydinpolttoainelaiva lähti salaa Japanista

Ydinpolttoainelastissa oleva laiva lähti tänään japanilaisesta satamasta tiukkojen turvatoimien vallitessa kohti Britanniaa. Lähtöhetki salattiin, koska viranomaiset pelkäsivät ydinvoiman vastustajien mielenosoituksia satamassa lähellä Takahaman ydinvoimalaa. Myöskään laivan kulkureittiä ei ole paljastettu. Laivan lastina on plutoniumin ja uraanin oksidien sekoitusta (MOX) , jota voitaisiin käyttää myös ydinaseissa.

Ympäristöjärjestö Greenpeace haluaisi, että vaarallinen aine säilöttäisiin pikemminkin maan kamaralle kuin että sitä kuljetellaan merillä ympäri maailman.

-Laivat ovat hitaita, tuskin aseistettuja ja alttiita aseelliselle hyökkäykselle, lueteltiin järjestön tiedotteessa.

-Tässä yhdessä lastissa kulkevan plutoniumin varastaminen riittäisi 50 ydinaseen valmistamiseen, kertoi Greenpeace.

Ydinpolttoaine kuljetettiin Britanniasta Japaniin vuonna 1999, mutta Japani haluaa palauttaa sen, koska tuolloisen lastin turvamerkinnöissä oli puutteita. Greenpeace toivoo, että ainetta käsiteltäisiin ydinjätteenä, jottei sitä palautettaisi Britanniaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme