Mainos
Mainos

"Ydinrektorin sulkeminen oli vastuullinen päätös Venäjältä"

Venäjän kyseenalainen maine ydinvoimaloiden turvallisuuskysymyksissä herättää aika ajoin huolta Suomessa.

Erityisesti ongelmat Sosnovyi Borissa nostavat monelta karvat pystyyn - ydinvoimala sijaitsee vain noin sadan kilometrin päässä Suomen rannikosta.

Voimalan ykkösreaktori suljettiin kesällä, nyt myös kakkosyksikössä on havaittu vikoja.

Säteilyturvakeskuksen Venäjän-yhteistyöstä vastaavan yksikön esimies Heikki Reponen muistuttaa, että venäläiset ovat toimineet vastuullisesti Sosnovyi Borin ongelmien suhteen. Tästä osoituksena on se, ettei ykkösyksikköä ole käynnistetty uudelleen kesän jälkeen.

– Se on iso päätös, joka aiheuttaa merkittäviä ongelmia esimerkiksi Sosnovyy Borin kaupungille. Viranomaiset ovat valmiita turvautumaan kalliimpiin toimenpiteisiin, jotta lämmitys saadaan turvattua talveksi kaupungissa. Eli riskejä he eivät ole ottaneet tässä asiassa, sanoo Reponen.

Venäjällä on käytössä 33 ydinvoimalaitosyksikköä. Reposen mukaan kymmentä reaktoria uhkaavat samat ikääntymisongelmat, jotka ovat nyt käsillä Sosnovyi Borin kahdessa reaktoriyksikössä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme