Mainos
Mainos

Ydinvoimaloiden vartijat aseistetaan Ruotsissa – Suomessa ollut jo vuosia

Ruotsissa ydinvoimaloiden vartijat aseistetaan lähiviikkoina.

Säteilyturvallisuusviranomaisten vaatimuksesta voimaloiden lähialueille tulee myös koiravartiointi vuorokauden ympäri.

Oskarshamnin ydinvoimalaa pyörittävän OKG:n tiedotuspäällikön Anders Österbergin mukaan turvallisuustoimia lisätään, koska ympäröivä maailma ei ole samanlainen kuin ennen. Hän kuitenkin painotti, ettei ydinvoimaloihin kohdistu erityistä uhkaa.

Suomessa vastaavat järjestelyt ovat olleet käytössä jo useita vuosia, kertoo turvajärjestelyiden toimistopäällikkö Tapani Hack Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

– Ydinvoimaloiden turvahenkilöillä on ollut ampuma-aseet jo reilusti yli kymmenen vuotta, Hack sanoo STT:lle.

Tarve tunnistettu pitkään

Hack sanoo, että tarve suojella ydinvoimaloita ulkoisilta uhilta on tunnistettu jo pitkään. Hackin mukaan Ruotsin viranomainen kertoi viime vuoden alussa, että Ruotsin ydinvoimaloihin tulee uusia vaatimuksia.

– Viranomainen perusteli päätöstä tällöin sillä, että globaali turvallisuustilanne on muuttunut ja kyllähän se on ihan totta.  
Hack lisää, että maailmalla on ollut tapauksia, joissa on haluttu tehdä lainvastainen teko ydinvoimalaan.

– Viime vuonna Belgiassa tutkimusreaktorin henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä oli rikollisten toimesta seurattu ja tarkkailtu. Meillä ei ole tietoa syystä, mutta todennäköisesti tiedonhankintaan liittyi jonkinlainen aikomus tehdä jotakin sillä tiedolla.

Hack sanoo, että ottaen huomioon esimerkiksi lentokenttiin viime vuosina kohdistuneet iskut, ydinvoimala voi olla mahdollinen kohde.

– Jos saataisiin aikaiseksi radioaktiivinen päästö, siitä voisi olla maiden rajat ylittäviä vakavia seurauksia ihmisille ja yhteiskunnille.

Hack sanoo, että STUK käy muun muassa poliisin kanssa jatkuvaa keskustelua ydinvoimaloiden turvallisuudesta ja sääntelystä sen ympärillä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme