Mainos
Mainos

Yhdysvallat ja Venäjä mukana Syyrian sodassa – ongelmana kapinallisten leimaaminen terroristeiksi

Aleppon kapinallisten ja hallitusten joukkojen välistä sisällissotaa seuratessa unohtuu helposti, että osapuolien taustalla vaikuttavat suurvallat Yhdysvallat ja Venäjä.

Syyrian Aleppossa kapinalliset ovat ilmoittaneet tavoitteekseen vallata koko kaupungin. Pitkään jatkuvat taistelut voisivat Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen strategian opettajan Juha Kukkolan mukaan merkitä vakavaa humanitääristä kriisiä.

– (Kaupungin valtaamisen) merkitys on siinä, että Aleppon itäosa on viimeinen kapinallisten hallussa oleva merkittävä asutuskeskus. Jos he sen menettävät, he menettävät merkittävän tukialueen, ja jos taistelut jatkuvat pitkään, humanitäärinen kriisi tulee olemaan vakava, kapteeni Kukkola sanoi Kymmenen uutisissa.

Suurvaltojen välistä uhittelua nähtävissä

Syyrian sisällissodassa myös suurvallat ovat vahvasti läsnä, sillä Yhdysvallat tukee Syyrian kapinallisia kun taas Venäjä tukee presidentti Bashar Al-Assadin hallintoa. Venäjän intressinä on Kukkolan mukaan pitää Lähi-idän alueella vallassa oma liittolaisensa.

Suurvaltojen välillä on nähtävissä uhittelua Syyriassa, mutta merkittävämpää Kukkolan mukaan se, että samalla alueella on yhtäaikaa käynnissä kaksi sotaa. Sisällissodan lisäksi Yhdysvallat taistelee alueella liittolaisineen äärijärjestö Isisiä vastaan.

– Yhdysvalloilla ja Venäjällä voisi olla yhteisiä intressejä, mutta ongelmana se, että Venäjä ja Syyrian hallitus haluaisivat leimata kaikki kapinalliset terroristeiksi. Yhdysvalloille tämä ei käy.

Eurooppa ei turvassa Isisiltä

Kukkolan mukaan juuri Syyriassa näkyykin Isisin kärsimät tappiot. Järjestö on joutunut keskittämään joukkojaan Irakin alueelle, minkä vuoksi Syyriassa vakavia iskuja ei ole nähty vähään aikaan.

Euroopassa iskujen uhka on kuitenkin edelleen olemassa, kuten tänä kesänä on toistuvasti nähty.

– Näyttää siltä, että iskuja tulee valitettavasti olemaan myös Euroopassa. Isis haluaa näyttää toimintakykynsä ja rekrytoida uusia jäseniä iskujen avulla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme