Mainos
Mainos

Yhdysvallat pelkää Venäjän valmistautuvan taisteluihin Syyriassa

Yhdysvallat uskoo, että Venäjä valmistautuu taistelutoimiin Syyriassa.

Uutistoimisto AFP:lle nimettöminä puhuneiden yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Venäjä on lähettänyt Syyriaan Latakian maakuntaan 28 hävittäjä- ja pommikonetta. Lisäksi ilmatukikohdassa kerrotaan olevan noin 20 venäläistä taistelu- ja kuljetushelikopteria. Lähteiden mukaan Venäjä operoi alueella myös lennokkeja.  

– Eivät he (venäläiset) aio vain istua aloillaan tukikohtaa puolustamassa, tai edes Latakian maakuntaa. Tuollainen kalusto viittaa siihen, että Venäjä aikoo laajentaa taisteluvoimaansa Latakian ulkopuolelle hyökkäysmielessä, arvioi analyytikko Jeffrey White Washingtonissa toimivasta Lähi-idän politiikan instituutista.

Venäjä ja Yhdysvallat keskustelleet koordinoinnista

Yhdysvallat on viime viikkoina usein ilmaissut huolensa Venäjän sotilaallisesta avusta Syyrian presidentille Bashar al-Assadille. Yhdysvaltojen mukaan Venäjä vaikeuttaa toimillaan rauhan palauttamista maahan.  

Venäjä on sanonut vain täyttävänsä pitkäaikaisia sotilaallisia velvoitteita. Assad on Venäjän vanha liittolainen. Venäjän mukaan äärijärjestö Isisiä vastaan taistelevan koalition puolestaan tulisi liittyä tukemaan Assadia Isisin vastustamisessa. Yhdysvaltain johtama koalitio on tehnyt liki päivittäin ilmaiskuja jihadisteja vastaan Syyriassa.  

Venäjän ja Yhdysvaltain puolustusministerit tapasivat perjantaina ensi kertaa 18 kuukauteen. Maat sopivat jatkavansa keskusteluja, jotta välikohtaukset Syyrian ilmatilassa operoivien koalition ja Venäjän koneiden välillä saataisiin estettyä.  

Myös Israel ja Venäjä ovat sopineet koordinoivansa sotilaallisia toimiaan Syyriassa, jotta maiden armeijat eivät vahingossa tulittaisi toisiaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme