Mainos
Mainos

Yhdysvallat pommittanut Isisin joukkoja – värväys laajenee

Yhdysvaltain sotilaskoneet ovat pommittaneet Isis-järjestön joukkoja strategisesti tärkeän padon lähellä Länsi-Irakissa.  

Yhdysvaltain mukaan iskujen tavoitteena on suojata Irakin hallituksen joukkojen hallussa olevaa Hadithan patoa. Jos Isisin taistelijat saisivat padon haltuunsa, se olisi vakava takaisku Irakin hallitukselle.  

Amerikkalaisten mukaan iskut tehdään Irakin hallituksen pyynnöstä.  

Isis laajentanut värväystoimintaansa

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on laajentanut värväystoimintaansa Afganistaniin, Pakistaniin, Intiaan ja Bangladeshiin, kertovat paikalliset tiedustelulähteet.  

Isis-järjestöä tukevaa materiaalia on jaettu muun muassa moskeijoissa ja afganistanilaispakolaisten leireillä pohjoispakistanilaisessa Peshawarin kaupungissa. Peshawarissa on nähty myös Isis-järjestön tarroilla koristeltuja autoja.  

Lisäksi itäafganistanilaisessa Kunarin maakunnassa talebantaistelijoiden kerrotaan levittäneen Isis-järjestön pamfletteja.

Kashmirin alueella, jonka hallinnasta Pakistan ja Intia kiistelevät, on nähty Isisiä tukevia graffiteja ja muslimien mielenosoituksissa järjestön mustia lippuja.  

Al-Qaidan johtajat "väsähtäneitä ja saamattomia"

Isisin menestystä on edesauttanut se, että Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla piilottelevia al-Qaida-verkoston johtajia on pidetty ääri-islamistien keskustelupalstoilla väsähtäneinä ja saamattomina.     

Isis värvää myös internetissä ja on julkaissut videoita muun muassa hindin, tamilin ja urdun kielillä. Värväystoiminta huolestuttaa intialaisia turvallisuusviranomaisia.  

Vaikka hindulaisuus onkin Intian pääuskonto, on maassa kolmanneksi eniten muslimeja maailmassa.  

– Nuorisoa, joka radikalisoituu kotonaan, internetin ääressä keskustelupalstoilla ja Facebookissa, ei ole helppo jäljittää, sanoo nimettömänä pysyttelevä intialainen turvallisuusviranomainen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme